Kako izabrati telefon za starije osobe

Kako izabrati telefon za starije osobe

Danas je svima potreban mobilni telefon, čak i starijim osobama. Međutim, oni imaju određene specifične zahteve koje je potrebno uzeti u obzir kada se bira mobilni telefon za njih. Slabiji vid, lošiji sluh, averzija prema novim tehnologijama samo su neki od njih.

Mobilni telefon za starije osobe zato mora biti zgodan i lak za korišćenje.

 

Veliki ekran da te bolje vidim

Veličina ekrana jedna je od ključnih stvari prilikom odabira telefona za starije osobe. Dijagonala displeja trebalo bi da bude makar 5.5 inča kako bi vaši seniori lakše mogli da vide šta na njemu piše.

Naravno, ukoliko vam budžet to dozvoljava, priuštite im i veći ekran.

Novi telefoni često dolaze sa visokom cenom, tako da dobro rešenje mogu biti flagship uređaji stari godinu ili dve. Ukoliko imate ovakav telefon kome je potrebna popravka, donesite ga u ProMobi servis, a nakon sređivanja radiće kao prvog dana.

Ukoliko, pak, kupujete stariji telefon za starije razmislite o iPhone 6s i 7 modelima ili o Samsung S7 ili S8 ili sličnim modelima koji su na tržištu mogu naći po još nižoj ceni.

 

Koji operativni sistem odabrati i na šta još obratiti pažnju?

Android i iOS operativni sistemi su takvi da omogućavaju lako korišćenje telefona i seniori mogu brzo naučiti šta i kako radi.

Ono što ih posebno čini pogodnim jeste niz mogućnosti za prilagođavanje starijim osobama poput povećanja veličine slova, ubacivanje predefinisanih poruka…

Takođe, telefon za seniore bi trebalo da ima jake zvučnike i spikerfon kako bi lakše mogli da čuju sagovornika. Bonus je ukoliko telefon kompatibilnost sa slušnim aparatima koje neki seniori koriste.

Važna stavka su i veliki dugmići. Neki telefoni omogućavaju da se tasteri na ekranu povećaju što će starijim korisnicima biti od veliko značaja. Takođe, potrebno je da ekran bude što veće osvetljenosti što će olakšati korišćenje seniorima budući da će bolje videti šta se dešava na ekranu.

Za kraj, kada birate telefon za starije osobe preporučljivo je da ih konsultujete i omogućite im da probaju telefon pre kupovine.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit