Kako izvršiti plaćanje kreditnom ili debitnom karticom sa vašeg Mac-a?

Kako izvršiti plaćanje kreditnom ili debitnom karticom sa vašeg Mac-a?

Ako ste se pitali kako izvršiti plaćanje računa karticom sa Mac računara znajte da vam korišćenje Safari Autofill-a i Apple Pay-a omogućava da sigurno i bezbedno obavite ove transakcije. Safari Autofill čuva informacije o kartici u enkriptovanoj memoriji i sinhronizuje ih putem iCloud-a, dok Apple Pay koristi jedinstveni broj kartice za transakcije. Oba metoda pružaju visok nivo sigurnosti prilikom online plaćanja, čime se štiti vaša privatnost i sprečava krađa informacija o kartici.

Kreditne i debitne kartice sačuvajte u Safari Autofill – u

U prošlosti su se sigurnost i privatnost plaćanja putem kreditnih i debitnih kartica na internetu suočavale s izazovima. Međutim, danas postoje napredne metode koje poboljšavaju sigurnost online plaćanja.

Jedan od načina za plaćanje karticom na Mac-u je kroz Safari Autofill. Apple već duže vreme omogućava korisnicima da čuvaju informacije o karticama u Safariju. Ove informacije su sada sigurnije sačuvane u enkriptovanoj memoriji i sinhronizovane putem iCloud-a. 

Apple vam već dugo dozvoljava da čuvate brojeve kreditnih i debitnih kartica u Safariju. Tačan metod se menjao tokom godina. U poslednjih nekoliko izdanja Safarija za Mac, ovim podešavanjima upravljate u Safari > Preferences/Settings > Autofill tako što ćete kliknuti na Uredi desno od „Kreditne kartice“. MacOS od vas traži da se autentifikujete da biste videli i promenili sačuvane informacije. Ovde možete da unesete bilo koju informaciju o kartici uključujući verifikacioni kod, najčešće označen kao CVV ili CVC na karticama.

Izaberite karticu, a Safari će uneti detalje u polja kao što su: ime, broj, datum isteka i verifikacioni kod. Ako bilo koja stavka nedostaje nakon što se automatsko popunjavanje završi, trebalo bi da vidite ikonu u obliku kartice u drugim poljima koja, kada se klikne, prikazuje sve detalje kao pojedinačne stavke za karticu koju ste izabrali, poput verifikacionog koda i datuma isteka. Biće potrebno da potvrdite autentičnost na uređaju sa Touch ID-om.

Dodavanje, brisanje ili izmena unosa kartice u Safari odeljku za automatsko popunjavanje sinhronizuje se na svim vašim uređajima sa aktivnim iCloud Keichain-om.

Apple Pay plaćanje sa vašeg Mac-a

Apple podržava Apple Pay direktno u Safariju na modelima sa Touch ID-om ili Mac-ovima M-serije sa aktivnom Magičnom tastaturom sa Touch ID-om. Upravljate Apple Pay-om na Mac-u preko  > Sistemske postavke/Podešavanja > Novčanik i Apple Pay.

Apple Pay unosi u novčaniku mogu se bezbedno sinhronizovati na svim vašim uređajima preko iCloud-a. U zavisnosti od verzije macOS-a koju koristite, idite na Sistem Preferences > iCloud, Sistem Preferences > Apple ID > iCloud ili Sistem Settings > ime naloga > iCloud. 

Pošto Apple Pay generiše jedinstveni broj kartice za transakcije, štiteći broj vašeg računa od krađe, Wallet & Apple Pay nudi dugme “Prikaži”, koje otkriva poslednje četiri cifre stvarnog broja računa kartice i poslednje četiri cifre broja kartice koju Apple koristi za transakcije. To bi moglo biti korisno ako se od vas traži da verifikujete informacije na veb lokaciji koja želi da unesete te cifre radi provere.

Klikom na karticu takođe možete da pristupite dugmetu “Ukloni” da biste je izbrisali sa Apple Pay-a – ali zapamtite, ako je uklonite sa uključenom iCloud sinhronizacijom, izbrisaćete karticu na svim vašim uređajima.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit