Kako napraviti super fotografiju mobilnim telefonom?

Kao i svi, i vi zasigurno uživate u pravljenju fotografija mobilnim telefonom. Ta mala naprava stalno je uz vas, pri ruci, uvek spremna da zabeleži sve lepe trenutke. Ipak, koliko god se činilo lako napraviti fotogragiju mobilnim, za dobru fotku koja će pokupiti lajkove na društvenim mrežama i zaista upiti u sebe trenutak u kome je napravljena, potrebno je nešto više nego samo pritisnuti dugme.

Spremni da svoje fotografije mobilnim telefonom podignete na viši nivo?

Evo nekoliko saveta kako da od prosečnih pravite WOW fotke.

Pravilo trećina

Jedna od uobičajenih grešaka kada slikamo mobilnim telefonom je postavljanje glavnog objekta na sredinu slike. Iako se ovakav potez čini logičnim, zapravo će učiniti da, u većini slučajeva, dobijemo fotografiju koja ne izgleda prirodno.

Rešenje je jednostavno. Prvo uključite grid opciju u kameri (da se pojavi onih 9 pravougaonika na ekranu – 3 po vertikali i 3 po horizontali ekrana, zato se i zove pravilo trećina). Oni upravo služe za nameštanje gde će se centralni objekat koji slikamo naći na slici. Sve što je potrebo jeste da glavnu stvar na fotografiji stavite malo u levo ili udesno u odnosu na horizontalne linije na ekranu.

Na ovaj način fotografija slikana mobilnim telefonom izledaće prirodnije, spontanije i lepše.

Imajte simetriju na umu

Ukoliko se odlučite da centralni objekat na fotografiji ipak stavite na sredinu, vodite računa da na slici postignete simetriju.

Simetrija stvari na fotografiji predstavlja proporciju i balans elemenata. Fotografija slikana mobilnim telefonom je simetrična ukoliko su leva i desna ili gornja i donja polovina slike međusobno kao lik i odraz u ogledalu.

Veoma je teško dobiti simetriju. Znajte da nije potrebno da se isti predmeti nađu sa leve i desne strane u odnosu na centralni objekat, već da je potrebno da postoje elementi koji se podudaraju. Tako na primer, ako se sa leve strane nalazi recimo pas, simetrično sa desne je potrebno da se nađe drugi objekat veličine tog psa.

Okrenite mobilni telefon postrance

Da, društvene mreže forsiraju fotografije slikane telefonom u vertikalnom položaju, međutim, za stvarno dobru fotografiju potrebno je koristiti landscape, odnosno telefon okrenut postrance.

Ovakvom praksom fotografija napravljena mobilnim telefonom će uhvatiti više detalja, biće više prostora na njoj tako da će elementi moći da “dišu”, a sama fotografija će izgledati sjajno na velikim ekranima.

Prilikom pravljenja fotografije potrebno je razlikovati nekoliko različitih planova. Sam plan je određen veličinom figure čoveka koja se nalazi u okviru slike i određuje se prema udaljenosti kamere od objekta snimanja i svaki priča različitu priču.

Razlikujemo:

Daleki total – obuhvata veliki prostor, recimo trg, gde je udaljenost onoga što slikamo više od 200 metara od kamere telefona. Ovde spadaju pejsaži i fotografije kojima želimo da postignemo informativni karakter. Ovde nije moguće raspoznati čak ni pol osobe, a sama figura osobe ili osoba je skoro neprimetna.

Total – služi da prikažemo osobu u određenom prostornom kontekstu. Ovde je kamera udaljena 30 ili više metara od onoga što slikamo.

Srednji plan – koristimo ga za fotografije na kojima ima više osoba, a koje želimo da slikamo “od glave do pete”.

Ameriken – ovo je plan koji prikazuje neku akciju. Korene vuče iz američkih vesterna gde je bilo potrebno prikazati potezanje pištolja i prikazuje figuru čoveka od kolena na gore. Dakle, ovaj plan traži da postoji neki pokret koji hvatamo na slici.

Srednje krupni plan – prikazuje čoveka do pojasa. Ovaj plan traži da na fotografiji figura ne bude isečena na zglobovima (laktovi i šake).

Krupan plan – idealan za selfi portrete. Prikazuje glavu sa delom ramena. Može se koristiti i vrlo krupan plan gde je glava na slici isečena na čelu i bradi, kako bi se istakle oči.

Detalj – kao što mu samo ime kaže, prikazuje delić nekog predmeta, površine manje od glave čoveka – recimo usta, samo oči, neki deo hrane na tanjiru… Ovim planom se postiže naglašavanje.

Koristite opcije koje vam pruža aplikacija

Fotografisanje “na suvo”, odnosno sa podrazumevanim podešavanjima kamere mobilnog telefona nije uvek najbilje rešenje. Proizvođači to znaju i zato su ubacili različite modove u kojima kamera može raditi.

U zavisnosti od toga šta fotografišete mobilnim telefonom, eksperimentišite i koristite mod koji najbolje radi posao. Recimo, burs opcija je odlična ukoliko slikate utakmicu ili prizor u kome ima puno elemenata koji se kreću. Ova opcija omogućava snimanje nekoliko frejmova u sekundi i povećava šansu da, umesto mutnih i razmazanih predmeta u pokretu, dobijete kristalno jasnu fotografiju.

Svetlo, glavni začin dobre slike

Što bolje osvetljenje, to bolja fotografija. Zato je najbolje fotografisati tokom dana i to izjutra ili u popodnevnim časovima kada je svetlost Sunca mekše. Sredinom dana oštro svetlo može zapravo štetiti fotografiji zbog senki koje pravi.

Naravno, fotografisaće te u različitim delovima dana i zato je dobro poigrati se sa ekspozicijom. Ako su uslovi previše svetli, smanjite ekspoziciju, ako je mračnije, povećajte je. Odmah ćete uvideti kako ova mala podešavanja mogu da naprave ogromnu razliku.

U slučaju da imate mobilni telefon više klase verovatno vam je na raspolaganju i opcija HDR (high dynamic range). Ova opcija zapravo pravi istovremeno 3 fotografije sa različitim nivoima ekspozicije i kombinuje ih u jednu – savršenu.

Ništa bez fokusa

Uzalud dobra kompozicija i osvetljenje ako je slikani objekat na fotografiji mutan. Štos je u fokusu, to jest podešavanju fokusa na objekat koji fotografišete.

A nije teško. Potrebno je samo da prstom pipnete na ekranu deo koji želite da bude u fokusu, bez obzira da li se radi o frontu – onome što vam je fizički najbliže ili pozadini, onome što je dalje. Sve ostalo, mobilni telefon će odraditi sam.

Nađite najbolji ugao

Da bi ste dobili najbolju fotografiju, eksperimentišite sa uglovima iz kojih slikate. Promena perspektive često daje sasvim drugačiji ton slici i zato, probajte.

Takođe, izbegavajte zumiranje jer na većem ekranu fotografija će pokazati šum, a bila bi šteta da se potrudite, napravite odličnu fotografiju, a dobijete loš krajnji rezultat samo zbog zumiranja.

Položaj kamere u odnosu na objekat koji snima zove se rakurs. Osnovna podela je:

Normalni – kamera je u visini očiju

Donji – popularna žablja perspektiva, koji se koristi za isticanje superiornosti, ali i usamljenosti osobe koju slikamo jer u ovom slučaju nema ničega u pozadini.

Gornji – ili ptičija perspektiva, čini da ono što slikamo deluje slabije ili ranjivo.

U slučaju da kamera na vašem mobilnom telefonu ne radi, nemojte paničiti. ProMobi servis je tu za vas. U najkraćem roku zamenićemo kameru na vašem telefonu tako da ćete lako nastaviti da pravite savršene fotografije.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit