Kako omogućiti RCS čet u Google porukama

Kako omogućiti RCS čet u Google porukama

RCS ili Rich Communication Services za slanje i primanje poruka je poseban protokol koji je razvijen kao naslednik SMS, a nazivaju ga i „budućnošću komunikacije“. Ovaj servis „radi“ kao deo Google Messages, a dizajniran je kao moderan pristup slanju poruka koje može da stane „rame uz rame“ sa aplikacijama kao što su Facebook Messenger, iMessage i WhatsApp.

Šta sve može RCS

Pored slanja tekstualnih poruka preko Wi-Fi koncekcije RCS možete koristiti i za razmenu mobilnih podataka, kao za druge funkcije poput grupnog četovanja, deljenje video i foto materijala visoke rezolucije, kao i audio snimaka.

Funkcionalnosti koje ovaj servis omogućava takođe obuhvataju i inoformacije o tome da li su vaši kontakti online, da li vam upravo sastavljaju neku poruku, a dobijate i povratnu informaciju o tome da li je poruka koju ste poslali pročitana.

Inače, uvođenje RCS protokola je taklo veoma sporo, a sve je počelo 2017. godine da bi Google od naredne godine počeo da razgovara sa velikim operaterima širom sveta kako bi usvojili RCS protokol.

Kako da podesite RCS na svom telefonu

RCS je danas dostupan i kod nas, a ukoliko želite da koristite ovu funkciju na svom pametnom telefonu, potrebno je da napravite nekoliko podešavanja u aplikaciji Google Messages. Ovo možete uraditi u sledećih nekoliko koraka:

  • Otvorite aplikaciju Google Messages na svom pametnom telefonu.
  • Kada se aplikacija otvori, tapnite dugme menija sa tri tačke u gornjem desnom uglu.
  • U padajućem meniju potom kliknite na opciju „Podešavanja“ (Settings).
  • Sada uključite prekidač za opciju „Funkcije ćaskanja“ (“Chat Features”).
  • Sada će vam biti zatraženo da unesete svoj broj telefona.
  • Nakon toga, dodirnite dugme „Nastavi“ (Continue).

Nakon što prođete kroz ovaj proces funkcija RCS četa će biti omogućena u aplikaciji Google Messages. Meni Funkcije ćaskanja zatim prikazivati „Podešavanje…“ kao status i kada se promeni u Povezano (Connected), možete početi da koristite nove funkcije.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit