Kako omogućiti režim korišćenja telefona jednom rukom za Android 12

Kako omogućiti režim korišćenja telefona jednom rukom za Android 12

Tokom vremena Android telefoni su, paralelno, donosili sve više novih funkcija svojim korisnicima i povećavali svoje dimenzije. Naravno, veća dijagonala ekrana znači veći i pregledniji prikaz, ali je ovo imalo za posledicu to da je većina ljudi počela da svoj uređaj koristi sa dve ruke što, složićete se, zna da ponekad bude prilično nezgodno.

Recimo, telefon je mnogo jednostavnije koristiti jednom rukom dok šetate ili želite da brzo napišete nekome poruku dok uživate u kafi.

Neki od proizvođača mobilnih telefona upravo zato su počeli da razvijaju svoje posebne režime za korišćenje uređaja jednom rukom, ali sa izlaskom Android 12 operativnog sistema, ovaj izazov je rešen na sistemskom nivou.

Ukoliko na svom pametnom telefonu imate Android 12 u nastavku možete saznati kako da aktivirate režim korišćenja uređaja jednom rukom.

 

Aktiviranje režima korišćenja telefona jednom rukom

Ne brinite proces nije komplikovan, a nakon aktiviranja ove funkcije, posebno ukoliko imate manje šake, uživanje u vašem telefonu biće još veće.

Sve počinje otvaranjem aplikacije Settings na vašem Android 12 uređaju.

Zatim skrolujte nadole i kliknite na opciju System.

Potom se ponovo pomerite nadole i tapnite na One-Handed mode.

Tapnite ovu opciju kako biste je uključili.

Zatim dodirnite opciju Exit when switching apps. Na ovaj bićete u mogućnosti da, kada završite ono što ste radili u One-Handed modu, možete da se vratite na prikaz preko celog ekrana i uživate u svim tim divnim pixelima.

U narednom koraku kliknite na Timeout i zatim izaberite koliko želite da režim jedne ruke traje kada iskoristite gesture za njegovo aktiviranje. Možete odabrati Nikad, ili 4, 8 ili 12 sekundi.

 

Aktiviranje One-Handed moda prilikom korišćenja aplikacija

Nakon što ste sve namestili izađite iz aplikacije za podešavanja – Settings i otvorite neku drugu aplikaciju, recimo neku koja vas povezuje na društvene mreže.

Po otvaranju aplikacije sada je potrebno samo da prevučete prstom nadole po donjoj sredini ekrana.

Ono što će se desiti jeste to da će se čitav ekran spustiti olakšavajući vam da jedom rukom dohvatite sve elemente za navigaciju koji se nalaze na vrhu.

Iz samog režima možete izaći jednostavnim prevlačenjem prstom odozdo na gore, klikom na gornji deo ekrana ili tako što ćete sačekati da prođe nekoliko sekundi koliko ste prethodno podesili u Timeout opciji.

Znajte da se ovaj One-Handed mode razlikuje se od onih koje proizvođači samostalno ubacuju u svoje uređaje, a koji, zapravo „smanje“ ceo ekran u jednu stranu.

To je to. Uživajte u korišćenju svog telefona.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit