Kako produžiti životni vek baterije Windows laptopa

Kako produžiti životni vek baterije Windows laptopa

Savremeni laptopovi su mnogo efikasniji od svojih prethodnika. Neki čak imaju baterije koje traju više od osam sati, dok ultra prenosivi laptopovi često izdrže i više od 14 sati.

Ipak, baterija u vašem laptopu neće trajati onoliko dugo koliko proizvođač reklamira osim ako ne obratite pažnju na neke ključne faktore: podešavanja napajanja, koliko aplikacija pokrećete, čak i temperaturu prostorije u kojoj radite.

Upravljajte performansama

Za što duži vek baterije prvo podesite performanse vašeg laptopa. Klikom na ikonu baterije mogu se videti sva podešavanja koja utiču na trajanje baterije i grupisana su u nekoliko lako razumljivih kategorija.

Ako želite režim najboljih performansi odnosno brzinu i odziv, Windows neće sprečiti aplikacije koje rade u pozadini, što znači da će trošiti više baterije.

Režim za bolje performanse (preporučeni) ograničava resurse za aplikacije u pozadini, ali inače daje prednost snazi nad efikasnošću i pruža duži vek trajanja baterije.

Režim uštede baterije, smanjuje osvetljenost ekrana za 30%, sprečava preuzimanja Windows Update, zaustavlja sinhronizaciju aplikacije Mail i suspenduje većinu aplikacija u pozadini.

Pojednostavite tok rada: zatvorite aplikacija i koristite režim rada u avionu

Ako provodite mnogo vremena radeći na laptopu, dobra navika je da prilagodite upotrebu laptopa na načine koji više štede bateriju, na primer tako što ćete koristiti jednu po jednu aplikaciju i zatvarati sve ostale kada ih ne koristite. Kao kada gasite svetla u praznoj sobi.

Ako se stalno krećete između Chroma i Microsoft Word-a, držite obe aplikacije uključene, ali ako samo gledate YouTube video, zatvorite sve ostalo.

Pored isključivanja drugih programa dok obavljate samo jedan zadatak, uključite režim rada u avionu, ako znate da ćete uređivati dokument bez potrebe za webom. Pored toga što ćete imati manje ometanja, značajno ćete produžiti život baterije.

Zatvorite aplikacije koje koriste mnogo snage

Velike su šanse da verovatno ne koristite aktivno sve što je trenutno pokrenuto na vašem računaru. U Windows-u, aplikacija “Podešavanja” je prvi korak za pronalaženje programa koji troše energiju.

Ako vidite aplikaciju koju retko koristite i troši mnogo energije, obavezno je zatvorite. Često su to aplikacije koje ste otvorili u pozadini i na koje ste zaboravili, kao što su Spotify ili Adobe Reader.

Zatim otvorite aplikaciju Task Manager i proverite koji se procesi automatski pokreću kada pokrenete Windows.

Na kartici “Startup” videćete svaki uslužni program koji se pokreće čim pokrenete računar. Bilo šta sa imenom kao što je „Asistent za preuzimanje“ ili „Pomoćnik“ je obično bezbedno za onemogućavanje.

Podesite podešavanja grafike i ekrana

Ako imate moćan grafički procesor odnosno izdvojenu grafičku kartu u svom laptopu, podesite je da se “pali” samo kada igrate igrice ili koristite druge grafički intenzivne aplikacije. Za sve ostalo biće sasvim dovoljna integrisana grafička karta koja troši daleko manje energije.

Obratite pažnju na protok vazduha

Većina laptop računara sada ima litijum-polimer baterije koje zahtevaju mnogo manje održavanja nego li što je to bio slučaj sa ranijim generacijama. Međutim, morate biti oprezni sa toplotom, koja će skratiti životni vek baterije.

Najveći problemi dolaze nakupljanjem prašine, zato redovno čistite ventilacione otvore i ventilator laptopa. Ne koristite laptop na jastuku ili ćebetu, jer to ometa unutrašnje ventilatore i zadržava toplotu koja izlazi iz sistema. Laptop koristite samo na čvrstim površinama kao što je sto.

Pregledajte podešavanja upravljanja baterijom

„Puno“ punjenje ili ti jedan ciklus, jeste punjenje od 0 do 100% kapaciteta baterije, neki noviji laptopovi sada mogu automatski da prate istoriju temperature i šeme punjenja baterije i da ograniče punjenje pre nego što stigne do 100%. Time se čuva baterija i smanjuje broj ciklusa.

Ukoliko vaša mašina nema ovu opciju, postarajte se da laptop priključite na punjač kada baterija padne na 30% i isključite pre nego što se napuni do punog kapaciteta.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit