Kako pronaći izgubljeni telefon

Eto, desilo se, izgubili ste telefon. Može se svakome dogoditi. U jednom trenutku mobilni je u džepu, a već u sledećem od njega ni traga ni glasa. Možda je ostao u jakni, zapao iza jastuka na trosedu ili ostao negde na ulici?

Kako bilo, svoj telefon želite nazad. Srećom postoji nekoliko načina na koje možete locirati svoj mobini ukoliko radi na iOS ili Android operativnom sistemu. Evo kako to možete uraditi.

 

Povratak otpisanog

Apple i Google u svoje pametne telefone već su uključili tehnologiju koja će vam pomoći da pronađete izgubljeni mobilni telefon. Ove aplikacije preko naloga koji je povezan sa vašim uređajem. Za Android telefone to je Google nalog, dok je kod iPhone uređaja u pitanju iCloud nalog.

I jedan i drugi korisnicima omogućavaju da remotely zaključaju ili obrišu podatke sa svog telefona, nateraju ga da zazvoni ili odašilju specijalnu poruku upućenu osobi koja ga je pronašla.

Naravno, ove opcije je moguće iskoristiti samo dok je baterija telefona “živa”. Kada iscuri, šanse za pronalaženje telefona su iste kao i one za pronalaženje izgubljenog novčanika.

 

Kako pronaći izgubljeni Android telefon

Android ne nudi samo Googlov servis za pronalaženje telefona već i pregršt drugih aplikacija koje su napravljene u ovu svrhu. Najlakša za korišćenje je Find My Device koja je ugrađena u Android telefone preko Google Play Services. Ona se može koristiti i iz browsera ili skinuti sa Stora. Većina uređaja koje pokreće Android 2.3 bi trebalo da poseduju ovu opciju.

Korišćenje ove opcije je lako. Potrebno je samo u Google pretraživač ukucati “Where is my phone?” što će pokrenuti potragu za vašim pametnim telefonom.

Naravno, potrebno je da ste prethodno podesili Find My Device opciju na svom telefonu, tako da će biti u stanju da preko Wi-Fi ili GPS mreže može locirati telefon.

Idite u Settings – Google (ili Google services) – Security i uključite Remotely locate this device u sekciji Find My Device.

Čak i ukoliko ne budete mogli da pronađete svoj telefon, moćićete da obrišete sve sa njega i sačuvate privatnost svojih podataka ukoliko telefon ima pristup internetu i dovoljno baterije. Android 5.0 Lollipop takođe poseduje i opciju Factory Reset Protection koja služi u sprečavanju kradljivca telefona da sam obriše sve sa telefona i bude u mogućnosti da ga preproda, jer će uređaj, prilikom novog startovanja tražiti da se unesu korisničko ime i lozinka poslednjeg Google naloga koji je bio prijavljen na njega. Bez toga, telefon će ostati zaključan zauvek.

 

Kako pronaći izgubljeni iPhone

Jedini način jeste preko ugrađene opcije Find My iPhone koju poseduje svaki iOS uređaj. Ova aplikacija je u stanju da na mapi prikaže gde se nalazi vaš iPhone. Potreban je samo računar ili drugi iOS uređaj koji poseduje Find My iPhone aplikaciju.

Nažalost, ova opcija je dostupna samo ukoliko je telefon uključen i povezan na internet.

Postupak podrazumeva logovanje na iCloud i otvaranje Find my IPhone opcije, a Apple će locirati uređaj i dati vam mogućnost da pokrenete zvono na telefonu, pošaljete poruku na svoj telefon koju nalazač može da pročita ili da obrišete sve sa telefona. Sve ovo može se uraditi bez bilo kakvih dodatnih podešavanja.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit