Kako se koriste SOS funkcija na vašem mobilnom telefonu

Kako se koriste SOS funkcija na vašem mobilnom telefonu

Proizvođači mobilnih telefona ugradili su u ove uređaje SOS funkciju koja je tu kako bi vas zaštitila i pružila vam pomoć onda kada vam je to najpotrebnije. Veoma poželjno da iskoristite ovu opciju koja vam, recimo, omogućava da odabranoj osobi pošaljete svoju lokaciju ili brzo pozovete odabrani kontakt i tako delujete preventivno.

 

Podešavanja na iPhone uređajima

Na uređajima brenda Apple automatski je podešen „ Emergency SOS“ koji vam omogućava da brzo stupite u kontakt sa hitnim službama.

Ako imate iPhone 8 ili noviji, možete jednostavno držati pritisnuto dugme za zaključavanje i taster za utišavanje zvuka.

Na ekranu će zatreptati klizač na kome piše: SOS za hitne slučajeve. Ako ovo prevučete prstom, odmah će pozvati hitne službe.

Ne brinite ako niste u situaciji da prevčete prstom po ekranu tu je plan B. Samo nastavite da držite spomenuta dva tastera i oglasiće se snažan alarm, a na ekranu će započeti odbrojavanje od pet sekundi. Kada odbrojavanje završi, vaš iPhone će automatski pozvati hitne službe, tako da ne morate čak ni da vadite telefon iz džepa.

Ako ste starija škola i imate iPhone 7 ili stariji, onda je postupak malo drugačiji. Da biste aktivirali SOS za hitne slučajeve, moraćete da kliknete na dugme za zaključavanje pet puta – ali brzo.

Slajder će se pojaviti na ekranu i moći ćete odmah da uputite poziv.

Takođe možete dodati i kontakt za hitne slučajeve.

Kada izvršite SOS postupak za hitne slučajeve, postoji mogućnost da telefon automatski pošalje vašu lokaciju kontaktima za hitne slučajeve, tako da oni tačno znaju gde ste i mogu brzo doći do vas ako su vam potrebni.

Da biste postavili kontakte za hitne slučajeve, sledite ova tri jednostavna koraka.

  • Otvorite aplikaciju Health koja je već instalirana na vašem iPhone-u.
  • Pronađite svoj medicinski dokument, a zatim dodirnite kontakte za hitne slučajeve.
  • Unesite detalje osoba kojoj želite da budu vaš kontakt za hitne slučajeve.

 

Bezbedni uz Samsung

Samsungovi uređaji, kao i drugi Android telefoni, imaju takođe mogućnost da nekome automatski pošaljete svoju lokaciju. Jednostavno pritisnete bočni taster tri puta i poruka će biti poslata vašem hitnom kontaktu.

Vaš Samsung će automatski snimiti i fotografiju pomoću vaše prednje i zadnje kamere, kao i audio zapis trenutka pre nego što je poruka poslata. Na ovaj način svom hitnom kontaktu ne samo da govorite gde se nalazite već i nagoveštavate šta se dogodilo.

Evo kako da podesite ovu korisnu funkciju.

  • Povucite traku sa obaveštenjima i otvorite Settings.
  • Pomerajte dok ne pronađete Napredne funkcije.
  • Pomičite dok ne pronađete Send SOS Messages (Pošalji SOS poruke).
  • Uključite ovo i odaberite koga želite da kontaktirate za hitne slučajeve.
  • Uključite postavke Attach Pictures i Attach Audio Recording.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit