Kako uraditi update mobilnog telefona

Bez obzira na to da li je vaš izbor iPhone ili Android mobilni telefon, veoma je važno da redovno ažurirate softver koji ga pokreće. Pored toga što ova praksa osigurava da će vaš uređaj raditi brzo i sigurno, update mobilnog telefona vam može omogućiti i da koristite sve prednosti novih funkcija koje dolaze sa svežom verzijom operativnog sistema.

Ukoliko ne znate kako uraditi update mobilnog telefona donosimo vam jednostavno uputstvo kako za iOS tako i za Android telefone.

 

Kako uraditi update iPhone telefona

Pre nego što ažurirate iPhone, preporučuje se da prvo napravite backup telefona i tako osigurate da ništa od podataka koje čuvate ne bude izgubljeno. Iako je mala verovatnoća da će se podaci izgubiti bolje je sprečiti nego lečiti. Backup možete napraviti preko iClouda ili pomoću računara koristeći iTunes.

Za update iPhona otključajte telefon i zatim otvorite Settings, kliknite na General i tu ćete pronaći Software Update opciju. Kada kliknete na nju videćete da li je dostupno ažuriranje. Ukoliko koristite staru verziju iOS-a potrebno je sa budete povezani na Wi-Fi, kako bi izbegli korišćenje interneta iz paketa, i zatim kliknite na Download and Install.

Nakon što se preuzimanje podataka završi imaćete opciju da odmah uradite update ili da instalaciju pomerite za kasnije. Ako kliknete na Install telfon će, u 10-15 minuta obaviti sve sam i restartovati se.

Takođe, buduća ažuriranja možete namestiti da se izvršavaju automatski. Potrebno je da odete u Settings – General – Software Update – Automatic Updates i tu uključite Install iOS Updates. Nadalje će telefon sve sam raditi preko noći kada je na punjaču i priključen na Wi-Fi.

 

Kako uraditi update Android telefona

Ažuriranje Android telefona je jednostavan proces i nije važno da li posedujete Samsung, Huawei ili uređaj nekog drugog proizvođača Androida. Glavni koraci će biti isti za sve modele.

I ovde je preporuka da uradite backup uređaja i prikačite ga na Wi-Fi, ali proverite i da li imate dovoljno memorije i da li je baterija napunjena iznad 50%.

Kad god je novo ažuriranje dostupno za Android, trebalo bi da vas telefon obavesti o tome. Tada je potrebno kliknuti na obaveštenje i pratiti uputsvo.

Ako ne dobijete obaveštenje ili želite ručno da proverite da li postoje ažuriranja, otvorite Settings, pronađite System, obično se nalazi pri dnu ekrana, a zatim kliknite na Advanced.

Ovde je potrebno da pritisnete System Update i, ukoliko je vaš uređaj spreman za ažuriranje, koraci na ekranu će vas voditi kroz proces.

Takođe možete proveriti i da li postoje bezbednosna ažuriranja i update Google Play, a telefon će vas dalje sam voditi kroz jednostavan proces ažuriranja.

Obično se na Androidu sve dešava automatski, ali ukoliko želite da ručno proverite potrebno je otići u Settings – Security, a zatim odabrati Security update ili Google Play system update.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit