Karakteristike mobilnog telefona na koje treba obratiti pažnju prilikom odabira novog uređaja

Paleta mobilnih telefona danas je veća nego li ikada. Bluetooth, Wi-Fi, brz procesor, kamera sa prednje i zadnje strane uređaja… postale su stavke koje imaju svi pametni telefoni i nisu ono čime se morate baviti prilikom odabira novog uređaja. Zapravo karakteristike na koje je potrebno obratiti pažnju tiču se funkcionalnosti uređaja i utiska koji će vam ostaviti prilikom korišćenja.

 

Operativni sistem

Prva odluka je Android ili iOS. Svaki od njih ima svoje prednosti i mane, a šta je više po vašem ukusu je individualna stvar. O razlici Androida i iOS možete pročitati ovde.

Međutim, kada govorimo o Androidu svaki brend obično dodaje ovom operativnom sistemu neke svoje funkcije i specifičan izgled.

Ipak, u nekim slučajevima ovi dodaci mogu biti toliko veliki da, nakon što korisnik instalira svoje aplikacije, uređaj počne da osetno sporije radi. A ovo je nešto što vam svakako može pokvariti raspoloženje.

S druge strane postoje pametni telefoni sa stock Androidom koji vam se, opet, može dopadati ili ne.

Sve u svemu, ako vam se određeni model dopadne, obavezno ga prvo isprobajte i utvrdite da li vam  je instalirana verzija Androida bliska.

 

Brzo punjenje

Da postoji i bežično punjenje, ali je ono svakako nešto bez čega se može. S druge strane, brzo punjenje je stavka koja vam u nebrojeno mnogo situacija zatreba.

Jednostavno, prilično je zgodno dopuniti telefon za petnaestak minuta i nesmetano nastaviti dalje sa poslom ili obavezama.

Problem je trenutno to što brzo i bežično punjenje ne idu „ruku pod ruku“ već morate sami izabrati šta vam je važnije – izostanak kabla ili munjevito punjenje baterije telefona.

 

USB C

USB C je novi konektor koji na prečac osvaja čitavu industriju mobilnih telefona i računara. Zapravo, radi se o novom standardu koji, na žalost, još nisu svi usvojili i implementirali.

Tako recimo Apple telefoni vam nemaju USB C kao ni mnogi Android telefoni koji i dalje koriste Micro-USB.

Naravno, ova stavka ne mora biti od presudne važnosti, ali je nešto na šta bi trebalo da obratite pažnju prilikom odabira novog uređaja.

 

NFC čip

Ovaj čip vam omogućava beskontaktno plaćanje u prodavnicama. To znači da, nakon što izvršite podešavanja, u prodavnici više ne morate da vadite novčanik, tražite sitninu i brojite novac. Dovoljno je da prinesete telefon sa NFC čipom uređaju za očitavanje i… ta da, plaćanje obavljeno.

 

Naravno, vaše preference odlučiće o tome koji pametni telefon će biti vaš sledeći izbor. Ipak, važno je da obratite pažnju na sve činioce kako bi ste zaista imali mobilni telefon koji je baš po vašoj meri.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit