Kloniranje mobilnog telefona i kako da znate da li je vaš uređaj kloniran

Kloniranje mobilnog telefona

Mobilni telefoni su postali naš digitalni identitet. Zato ne čudi da su postali veoma primamljiva meta cyber kriminalaca, a jedan od načina na koji vas mogu napasti je i kloniranje mobilnog telefona.

 

Šta je kloniranje mobilnog telefona

Treba praviti razliku između polu-legalnog „kloniranja“ podataka sa telefona koje vrše aplikacije za špijuniranje koje možete i sami instalirati za neke vaše potrebe (na primer ukoliko želite da nadzirete mobilni telefon svog deteta), i potpuno ilegalnog kloniranja uređaja.

Kloniranje mobilnog telefona podrazumeva kompletnog identiteta uređaja što znači da haker ima IMEI (jedinstveni identifikacioni broj aparata) vašeg mobilnog i dupliranu vašu SIM karticu. Sa ovim informacijama moguće je reprogramirati mobilni i napraviti klon. Tada se sa kloniranog telefona mogu obavljati pozivi koji će vama biti naplaćeni, na njega će stizati poruke… dakle u potpunosti imitirati vaš telefon. Čak ukoliko se klonirani i originalni telefon nalaze u blizini istog repetitora moguće je čak i prisluškivati razgovore.

Dakle, u koliko je telefon kloniran, žrtva je u potpunosti ranjiva.

Klonirati mobilni telefon nije jednostavan zadatak i zahteva, doduše samo nekoliko minuta, da haker ima fizički pristup vašem telefonu i SIM kartici. Daljinsko hakovanje je veoma komplikovano i retko kada su u pitanju pametni telefoni i ovaj način napada veoma je redak.

 

6 znakova da je telefon možda kloniran

Prvi znak je primanje neočekivanih SMS poruka u kojima se traži da restartujete svoj moblini telefon. Restartovanje uređaja hakeru otvara „prozor“ da učita klonirani telefon sa vašim kredencijalima.

Druga stavka su poruke i pozivi koje možete videti u listingu, a za koje znate da ih niste vi uputili. Ove SMS poruke i pozivi izgledaće kao da su napravljeni sa vašeg uređaja i, naravno, biće vama naplaćeni. Zato, ukoliko se pojavi neuobičajeno visok račun, obavezno proverite sa kojim brojevima telefona ste bili u komunikaciji i da li su vam svi brojevi poznati.

Naredna stavka jeste propuštanje poziva i poruka jer oni mogu biti preusmereni na klonirani mobilni telefon. Može se dogoditi čak i da u potpunosti budete nedostupni.

Četvrta stavka je pojavljivanje telefona na različitim lokacijama na kojima niste bili. Ukoliko imate iPhone to možete proveriti preko Find My iPhone opcije, dok kod Android telefona iskoristite opciju Find My Device. Ukoliko vam je telefon na stolu, a ove aplikacije prikazuju da se nalaze na nekoj drugoj lokaciji, jasno vam je da postoji problem.

Kao peti pokazatelj pojavljuje se poruka od vašeg operatera u kojoj se tvrdi da je vaša SIM kartica updateovana. Ukoliko se vaši kredencijali aktiviraju na drugom uređaju, vaš provajder će vam najverovatnije poslati poruku u kojoj potvrđuje da je došlo do njihovog updatovanja.

Poslednja stavka je vađe iznenadno isključivanje sa vaših naloga. Ovde se može desiti i da dobijete mail sa, na primer, vašeg naloga na društvenoj mreži, u kome vam javljaju da mu je pristupljeno sa novog uređaja.

Ukoliko se nešto od ovoga dogodi, potrebno je da odmah kontaktirate svog provajdera koji bi trebalo da lako lociraju klonirani uređaj i blokiraju ga.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit