Koliko interneta mi je potrebno na moblinom telefonu?

interent na mobilnom telefonu

Danas praktično svi koristimo internet preko mobilnog telefona zahvaljujući paketima koje koristimo preko svog operatera. Jednostavno zgodno je. Telefon je uvek tu, štedi nam vreme (ko će za svaku sitnicu da pali računar i čeka na podizanje sistema…) i tu su aplikacije koje su lake za korišćenje. Međutim, da li zapravo znate koliko mobilnog interneta koristite svakog meseca?

Ako ste se zapitali koliko interneta vam je potrebno na mobilnom telefonu i da li je paket koji koristite preko mobilnog operatera odgovarajući za vas, na pravom ste mestu.

Kako proveriti koliko je interneta na telefonu trenutno potrošeno?

Ovo nije teško saznati. Najlakši način je preko aplikacije koju svaki od naših operatera stavlja na raspolaganje korisnicima. Ukoliko ova aplikacija nije već instalirana na vašem uređaju, možete je skinuti sa Google stora ako imate Android telefon ili App stora za iPhonekorisnike. Nakon što se ulogujete, informaciju o trenutnoj potrošnji interneta iz paketa sa lakoćom ćete pronaći zajadno sa podacima o potreošenim minutima i SMS porukama.

S druge strane uvek možete kontaktirati korisnički servis i dobiti ovu informaciju.

Ukoliko ovu proveru napravite 2-3 meseca zaredom, dobićete jasan pregled da li vam stalno preostaje velika količina podataka koju bespotrebno plaćate ili stalno “ulazite u crveno” i potreban vam je veći paket.

Koji ste tip korisnika govori koliko interneta trošite

Generalno, postoje 3 tipa korisnika interneta na mobilnom telefonu.

 1. Laki – proveravaju mail i društvene mreže s vremena na vreme, igrice igraju tek ponekad (reklame u besplatnim aplikacijama koriste internet, naravno kao i same pojedine aplikacije), ne skidaju muziku direktno na telefon i na mobilnom internetu ne provode više od sat vremena dnevno.
  Za ove korisnike 1 GB interneta je sasvim dovoljan.
 2. Umereni – svakodnevno provode po nekoliko sati proveravajući poruke na mailu, pretražuju web preko telefona, često pogledaju po neki kraći klip na YouTube-u…
  Ovakva upotreba interneta preko mobilnog telefona zahteva najmanje 3GB podataka mesečno.
 3. Super – ovde spadaju korisnici koji mobilni telefon koriste i za posao i za zadovoljstvo. Imaju potrebu da su stalno online i telefon verovatno pune makar 2 puta dnevno.
  Za ove korisnike 5 GB interneta je apsolutni minimum.

Kojoj grupi vi pripadate?

Šta troši koliko interneta?

Možda pripadate graničnim slučajevima i niste sigurni da li zapravo imate potrebe da pređete na veći plan? Kako bi ste lakše doneli zaključak, pogledajte nekoliko primera potrošnje interneta.

 • Gledanje filma od 2h u standardnoj rezoluciji – 1.9 GB
 • Ukolikok je film u visokoj rezoluciji – 4.2 GB
 • Sat vremena YouTuba – 700 MB
 • Igranje igrice preko interneta sat vremena – 50 MB
 • Strimovanje muzike sat vremena – 80 MB
 • Otvaranje 60 web stranica – 140 MB

Ne zaboravite, kako bi ste uživali u svemu što vam mobilni internet pruža potreban vam je uređaj koji savršeno radi. Ukoliko imate bilo kakav problem ProMobi ovlašćeni servis mobilnih telefonaje tu za vas. Brzo i lako osiguraćemo da vaš telefon radi besprekorno i sigurno za najkraće vreme.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit