Koliko košta punjenje mobilnog telefona na godišnjem nivou?

Bez telefona danas je gotovo nemoguće funkcionisati. S druge strane, sami mobilni telefoni ne mogu da rade bez struje. Kada se uzme u obzir da većina ljudi telefone puni tokom čitave noći, a nemali broj i tokom dana, jasno je da govorimo o satima i satima provedenih na punjaču.

A da li ste se zapitali koliko sve to zapravo košta? Još ukoliko svako u kući ima po mobilni telefon… Da li vam to predstavlja ozbiljan udar na kućni budžet ili ne?

Šta je sve potrebno uzeti u obzir?

Sve u svemu, malo jednostavne matematike bi trebalo da nam pomogne u pronalaženju odgovora na ovo pitanje. Naravno, rezultati će malo varirati u zavisnosti od toga koji tačno telefon koristite. Takođe, izuzetno značajan je i faktor u kojoj zoni potrošnje električne energije se nalazite, da li imate jednotarifno ili dvotarifno brojilo…

Kako bi dobili odgovor koji će biti validan za većinu ljudi, uzećemo da je okvirna cena struje po kilovat-satu 3 dinara.

Drugi podatak koji nam je potreban jeste koliki je kapacitet baterije mobilnog telefona, kakav punjač koristi i koliko vremena mu je potrebno da potpuno ispražnjenu bateriju telefona napuni.

Primera radi uzećemo iPhone Xs koji dolazi sa punjačem od 5W (odnosno 0,005 kilovata) i baterijom od 2658 mAh koja se od 0 do 100 posto napuni za 3 sata i 5 minuta.

Dobro o koliko novca ovde pričamo?

Ok. Sada imamo sve što nam je potrebno. Da se bacimo na računanje.

Kada pomnožimo 3 sata i 5 minuta potrebnih za punjenje sa 5W koliko provodi punjač, dobijamo 15,25W. To je ukupna količina struje koju iPhone “srkne” svaki put kada se od 0 popne do 100% pune baterije.

Budući da imamo cifru od 3 din/KWh, odnosno 0,003 din/Wh, dobijemo da svako punjenje iPhone Xs uređaja košta 0.04575 dinara.

Ako svakoga dana telefon jednom punite od 0 do punog kapaciteta, na godišnjem nivou to izađe 16,69 dinara. Budimo bahati i recimo da to radite dva puta dnevno i da u kući imate 3 telefona, dolazimo do toga da cela porodica troši oko 100 dinara godišnje na punjenje mobilnih telefona.

Iznenađeni rezultatom?

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit