LiDAR na iPhone 12: šta je to i kako se koristi

LiDAR na iPhone 12

Nova futuristička mogućnost koja krasi iPhone 12 pro i iPhone 12 Pro Max zove se LiDAR i u sebi sadrži lasersku tehnologiju. U pitanju je skener koji detektuje svetlost i koliko joj je vremena potrebno da se odbije od nekog predmeta stvarajući tako mapu vašeg okruženja.

 

Kako LiDAR radi

Ova funkcionalnost to postiže ispaljivanjem laserskih impulsa na različite delove prostora koji snimate. Na taj način AR aplikacije (veštačka realnost) mogu da rade na pretvaranju sobe u kojoj se nalazite u veličanstvenu džunglu koja vrvi od životinjskog sveta ili vam pokazati kako bi snovi par pantalona stajao.

Ova fantastična tehnologija radi sa okolinom koja je udaljena do pet metara i pruža instant razumevanje okruženja pomažući stvaranju prilagođenog AR iskustva.

Na primer, ako igrate AR igru, a lik trči u vašoj kuhinji, tačno će se kretati po vašem stolu ili preskakati vašu sudoperu čineći čitavo iskustvo neverovatnim.

LiDAR savršeno radi i u uslovima slabijeg osvetljenja budući da poseduje šest puta brži autofokus pri slabom osvetljenju i omogućava kreiranje portrete u noćnom režimu. Sve obavlja Neural Engine koji uočava predmet koji želite da se nađe na fotografiji i stavlja ga u fokus.

 

LiDAR i merenje objekata

Možda vam je već poznata Apple-ova aplikacija za merenje. Sada je dodatno poboljšana uz pomo LiDAR tehnologije.

Aplikacija je sada brža za upotrebu, jer LiDAR skener mnogo bolje skenira okolinu i meri različite objekte. To znači da, umesto da ovu aplikaciju koristite samo za gruba merenja, uz LiDAR ona postaje dovoljno dobra za utvrđivanje znatno preciznijih dimenzija.

Što je još bolje, ne postoji potreba da učite neko korak po korak uputstvo za korišćenje LiDAR tehnologije. Naprotiv, kamera iPhona će automatski iskoristiti LiDAR tehnologiju tako da možete odmah dobiti bolje fotografije. Dakle, potrebno je samo da pustite svoj iPhone 12 Pro ili Pro Max da se obavi sav naporan posao.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit