Mobilni telefon se greje. Da li je to znak kvara?

mobilni telefon se greje

Sigurno vam se bar jednom desilo da se mobilni telefon greje toliko da ne možete da ga držite u ruci. Da li je to znak da nekog hardverskog kvara? U većini slučajeva – ne, ali…

Šta uzrokuje grejanje telefona?

Glavni generator toplote u telefonu je procesor. U situacijama gde telefonu zadajemo zahtevnije zadatke – npr. igramo igrice ili koristimo više aplikacija istovremeno, procesor radi na višem taktu, pa samim tim i oslobađa više toplote.

Jače grejanje telefona je uglavnom propraćeno i bržom potrošnjom baterije.

Zašto se onda dešava da se mobilni telefon greje iako se ništa ne radi na njemu?

Ponekad se dešava da aplikacije ostanu da rade u pozadini iako je ekran telefona isključen. Drugi mogući razlog je problem na serveru pojedinih aplikacija. Na primer, aplikacija za mejl dobija grešku prilikom pokušaja da se poveže na server, pa pokušava da uspostavi stabilnu vezu, opterećuje procesor i uzrokuje grejanje mobilnog telefona.

Da li pregrevanje mobilnog telefona može dovesti do oštećenja telefona?

Ne, prilikom konstruisanja telefona proizvođači računaju da će se ovo dešavati, pa zbog toga koriste materijale koji mogu da izdrže visoke temperature bez oštećenja.

Svakako, svi noviji telefoni imaju mehanizam zaštite od pregrevanja, gde ukoliko temperatura dostigne kritičnu tačku, telefon redukuje brzinu procesora ili se čak i isključi, kako bi se ohladio.

Kako sprečiti grejanje mobilnog telefona?

Ukoliko primetite da vam se telefon greje, prvo ugasite sve aplikacije koje rade u pozadini. Proverite koja aplikacija najviše troši bateriju, pa je reinstalirajte.

Druga opcija je da vratite telefon na fabrička podešavanja. Inače, to je preporučljivo uraditi s vremena na vreme, kako biste otklonili nepotreban sadržaj iz memorije.

U malom broju slučaja uzrok grejanja mobilnog telefona može da bude i hardverski problem na telefonu. Ukoliko sumnjate da je ovo slučaj – donesite vaš telefon kod nas kako bismo uradili detaljnu dijagnostiku, ustanovili i rešili problem bez obzira da li je vaš telefon u garanciji ili vam je potrebna popravka u vangarantnom roku.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit