Na šta treba da obratite pažnju kada kupujete pametni sat

Na šta treba da obratite pažnju kada kupujete pametni sat

Rešili ste da kupite pametni sat? Znajte da ponuda nikada nije bila veća, a izbor teži.

Zato pročitajte ovaj tekst kako bi lakše mogli da donesete najbolju odluku za sebe koji pametni sat kupiti.

Kompatibilnost operativnog sistema

Ukoliko razmišljate o “jabuci” znajte da Apple satovi rade samo sa iPhone uređajima, dok Vear OS uređaji dobro rade i sa iOS-om i Android-om.

Takođe, pametni satovi proizvođača Samsung, Garmin, Fitbit i drugi takođe su kompatibilni sa Androidom i iOS-om, ali ćete morati da instalirate odgovarajuću aplikaciju.

Cena

Najbolji pametni satovi uglavnom koštaju između 300 i 400 evra. U poređenju sa jeftinim pametnim satovima, koji koštaju između 100 i 250 evra, ovi skuplji uređaji imaju napredne funkcije za fitnes, muziku i komunikaciju.

Oni takođe često uključuju pogodnosti kao što su ugrađeno GPS praćenje, skladište muzike i NFC, što budžetski uređaji uglavnom nemaju.

Trajanje baterije

Kada je trajanje baterije u pitanju možete očekivati dva puna dana od Apple satova i većine Vear OS uređaja. Satovi koji koriste Snapdragon Vear 3100 procesor podržavaju produžene režime baterije koji obećavaju do pet dana između punjenja – ako ste voljni da isključite većinu pametnih funkcija osim, prikazivanja vremena.

Drugi modeli mogu da traju pet do sedam dana, ali obično imaju manje funkcija i ekrane nižeg kvaliteta. U međuvremenu, neki satovi za fitnes mogu da traju nedeljama sa jednim punjenjem.

Nekoliko pametnih satova sada podržava i brže punjenje. Na primer, Apple obećava da Serija 7 može da pređe sa nule na 80 % za samo 45 minuta i da se potpuno napuni za 75 minuta. OnePlus Vatch je još brži, povećavajući snagu sa nula na 43 procenta za samo 10 minuta.

Komunikacija

Svaki pametni sat koji vredi razmotriti isporučuje obaveštenja o pozivima, porukama i aplikacijama.

Ova upozorenja su sama po sebi razumljiva, ali ako vam ona mnogo znače, razmislite o satu sa LTE-om. Oni su skuplji od svojih kolega, ali povezivanje sa podacima omogućava pametnom satu da prima pozive i poruke bez vašeg telefona u blizini.

Praćenje fizičkih aktivnosti

Praćenje fizičkih i sportskih aktivnosti je jedan od važnijih razloga zašto se ljudi okreću pametnim satovima. Višenamenski sat treba da funkcioniše kao fitnes tracker, beležeći vaše korake, kalorije i vežbe, a većina današnjih nosivih uređaja takođe ima monitor otkucaja srca.

Mnoge fitnes funkcije pametnih satova uključuju ugrađeni GPS, koji je koristan za praćenje udaljenosti za trčanje i vožnju biciklom.

Neki pametni satovi kompanija kao što je Garmin su više fokusirani na fitnes od drugih i imaju tendenciju da nude naprednije funkcije kao što su praćenje varijanse otkucaja srca, procena vremena oporavka, ugrađene mape i još mnogo toga.

Praćenje zdravlja na pametnim satovima takođe je napredovalo tokom godina. I Apple i Fitbit uređaji mogu da procene nivo kiseonika u krvi i mere EKG. Ali, što je pametni sat pristupačniji, manja je verovatnoća da ima ove vrste funkcija za praćenje zdravlja. Ako vam je prikupljanje te vrste podataka važno, moraćete da platite za tu privilegiju.

Vaš sat ne samo da može da prati vaše jutarnje trčanje, već i da pušta muziku dok vežbate. Mnogi pametni satovi vam omogućavaju da sačuvate muziku, tako da možete da povežete bežične slušalice i slušate melodije bez nošenja telefona. Kod onih koji nemaju ugrađeno skladište za muziku možete da kontrolišete reprodukciju bez vađenja telefona. A ako vaš sat ima LTE, lokalno čuvanje nije potrebno – moći ćete da strimujete muziku direktno sa sata na uparene slušalice.

Displej

Većina pametnih satova danas ima neku vrstu uvek uključenog ekrana. To vam omogućava da bacite pogled na sat da biste proverili vreme ili druge informacije koje ste postavili da se prikazuju.

Ovo će uticati na trajanje baterije, ali većina uvek uključenih režima prigušuje osvetljenost ekrana kada je nepotrebno. Jeftiniji uređaji neće imati ovu funkciju, umesto toga, njihovi ekrani će se automatski isključiti radi uštede baterije.

NFC

Mnogi pametni satovi imaju NFC konektivnost, što vam omogućava da plaćate stvari bez novčanika. Nakon što sačuvate informacije o kreditnoj ili debitnoj kartici, možete pametnim satom platili šoljicu kafe na putu kući sa trčanja.

Različiti satovi koriste različite sisteme plaćanja: Apple satovi koriste Apple Pay, Vear OS uređaji koriste Google Pay, Samsung – Samsung Pay i tako dalje.

Apple Pay je jedan od najpopularnijih NFC sistema plaćanja, sa podrškom za više banaka i kreditnih kartica u 72 različite zemlje, dok Samsung i Google Pay rade u manjem broju regiona. Takođe je važno napomenuti da se podrška za NFC plaćanje razlikuje u zavisnosti od uređaja, kao i za Samsung i Google sisteme.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit