Novi iOS 13, glavne stvari koje je potrebno znati

Apple je izbacio novi operativni sistem za iPhone iOS 13, a sa njime je korisnicima, pored poboljšane stabilnosti, obezbedio i niz novih funkcionalnosti. U ovom tekstu saznaćete najvažnije stvari vezano za iOS 13 operativni sistem.

 

Novo i brže

Na svakom polju iOS 13 donosi veću brzinu. Otključavanje telefona preko Face ID funkcije je 30% brže, aplikacije su 50% manje prilikom downloada, dok su updatei 60% manji. Uz sve to, sve aplikacije se učitavaju duplo brže nego li do sada.

Ali tu su i kozmetičko-funkcionalni noviteti kao što je Dark mode. Kao prvo ovaj mode je dinamički što znači da dobijate wallpapere koji će se samostalno menjati u zavisnosti od toga da li je dan ili noć. Pored toga i widgeti imaju dark temu, pa aplikacija za poruke, fotografije, beleške i sve ostale native aplikacije imaju ovu funkcionalnost. To znači da, ne samo da je sve više cool po pitanju izgleda, već i da će vaša baterija moći da izdrži nešto duže nego li do sada.

Za brže kucanje teksta iOS 13 sada podržava i Quick Path funkciju, odnosno tekst je moguće uneti tako što se, umesto tipkanjem, sada može prstom kliziti po tastaturi od slova do slova.

Takođe, ukoliko vaš uređaj nema force touch, istu funkcionalnost dobijate dugačkim pritiskom na aplikaciju. Tako, ukoliko uđete u listu poziva i zadržite prst na željenom broju nešto duže, iskočiće “balončić” koji vam daje mogućnost da odmah pošaljete SMS.

 

Privatnost i sigurnost

U iOS 13 je ubačen pregršt novih funkcionalnosti koje obezbeđuju bolju privatnost i sigurnost. Tako je, širom sistema, implementirana zaštitna mera koja dozvoljava da se vaša lokacija iskoristi samo jednom, a ukoliko ste dali dozvolu da određena aplikacija može uvek proveriti vašu lokaciju, iOS 13 će vam dati detaljan izveštaj o tome.

Uz to sada je dodata mogućnost “Sign in with Apple”. Na ovaj način ste u mogućnosti da otvorite svoj nalog na bilo kom sajtu ili aplikaciji bez otkrivanja svoje mail adrese ili ličnih podataka.

 

Kamera i fotografije

Novost je novo osvetljenje u Portrait modu, kao i novi interfejs za editovanje fotografija u kome je moguće smanjiti noise na fotografiji, a ovo editovanje je moguće i za video koji je sada moguće, po prvi put, rotirati.

U Photos aplikaciji sada postoji i Photos tab koji otvara novi način pretrage fotografija gde su video i Live fotografije aktivne u samoj pretrazi.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit