Novi iOS 14 je tu, a ovo su neke od stvari koje je potrebno da znate

ios 14

Nova generacija Apple operativnog sistema za iPhone iOS 14 donosi novi Home Screen koji sada podržava vidžete, ali brojne novitete poput unapređenja za Siri i apdejte za postojeće aplikacije.

 

IOS 14 čuva prostor na ekranu

Apple-ov novi operativni sistem uvodi mnogo načina na koje se trudi da smanji broj ekrana i olakša dolazak do željene aplikacije. Kada su u pitanju vidžeti i njigovo dodavanje, o tome moćete pročitati ovde. Opcija koja je takođe nova je App Library (dolazi se svajpovanjem u levo do kraja), interfejs koji brzo pokazuje sve aplikacije koje imate u telefonu organizovane po folderima. Zanimljivo je da postoji i opcija da novoinstaliranu aplikaciju postavite da se vidi samo u App Library, ali ne i na Home ekranu koji ostaje rasterećen.

Još jedna mera čuvanja mesta je prikazivanje dolazećeg poziva samo u gornjem delu ekrana, kao i „nova“ Siri koja više ne zauzima čitav ekran kada je pozovete već se pojavljuje samo animirana ikonica u donjem delu ekrana.

„Slika u slici“ je još jedna mera uštede prostora, ali i povećavanja funkcionalnosti. Drugim rečima, sada je, na primer, moguće gledati video i igrati igricu u isto vreme. Za sada ova opcija ne radi sa svim aplikacijama, ali kako vreme bude prolazilo i ovo ograničenje će biti prevaziđeno.

 

Pametnija Siri i bolje poruke

Novi iOS 14 unapredio je i Siri koja je sada pametnija nego li ikada pre. U stanju je da odgovori na veći dijapazon pitanja povlačeći informacije sa interneta, ali je u mogućnosti i da šalje audio poruke.

Diktiranje poruke se procesuira na samom uređaju čime se dodaje još jedan nivo privatnosti.

Što se tiče poruka, dodata je opcija da važnu konverzaciju pinujete kako bi ostala na vrhu. Potrebno je samo svajpovati udesno na poruku koju želite da pinujete. Pored toga, u grupnim porukama je uvedena opcija @mention koja omogućava da obaveštenja za grupni čet stavite na mute, a da budete obavešteni samo kada se spomene vaše ime.

Još jedan zgodan novitet je Translate app koja omogućava tekstualno i vokalno prevođenje na 11 jezika – arapski, kineski, engleski, francuski, nemački, italijanski, japanski, koreanski, portugalski, ruski i španski.

Pored spomenutih iOS 14 donosi još mnoge, mnoge novitete koje možete i ne morate iskoristiti. U svakom slučaju, novi operativni sistem je tu i možete ga istraživati na svim uređajima od iPhone 6s pa do najnovijih Apple telefona.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit