Novi iOS 14 šta sve treba da znate

Nova generacija Apple operativnog sistema za iPhone iOS 14 je spremna i postaće dostupna korisnicima na jesen donoseći pregršt novih mogućnosti. Zapravo, iOS 14 je jedan od najvećih updejta do sada, a u nastavku pročitajte osnovne stvari koje pretstavljaju novinu.

 

Nova organizacija

Prva stvar koju možete primetiti jeste novi izgled Home ekrana koji sada, po prvi put, podržava vidžete. Vidžeti mogu biti prevlačeni po želji i pinovani u različitim veličinama.

Novina je i Smart Stack opcija gde iPhone samostalno može prikazivati određeni vidžet u zavisnosti od vremena, lokacije i aktivnosti.

Svaka Home stranica u stanju je da prikazuje personalizovane vidžete za posao, putovanje, sport i drugo. Ujedno, redizajnirana je i Today sekcija i sada postoji galerija vidžeta gde korisnik može da izabere vidžet za određenu aplikaciju i dodatno je prlagodi sebi.

Svajpovanjem do kraja stranica sa aplikacijama otvara App Library – interfejs koji pokazuje sve aplikacije na telefonu i omogućava da sve vidite brzo i lako. Same aplikacije su organizovane po intuitivnim foderima.

 

Drugi noviteti

Među novitetima je i ušteda prostora na ekranu telefona. Naime, dolazni pozivi i Siri više ne zauzimaju čitav ekran već se pojavljuju kao mali baneri na displeju. Tu je i Picture in Picture mode koji omogućava da u isto vreme gledate video u malom prozoru, koji može biti pomeran i može mu biti izmenjena veličina, dok koristite druge aplikacije.

Uz to, sada je moguće pinovati važene razgovore preko poruka tako da stoje na vrhu liste poruka, a postoji i opcija da, u grupnim razgovorima, obaveštenje o poruci dobijete samo kada vas neko spomene.

I Safari je dobio poboljšanja. Tako recimo password monitoring korisnicima omogućava da znaju da li je sačuvana lozinka bila uključena u curenje podataka, a tu je i ugrađene Safari translation – prevodilac za web stranice.

Ovo su samo neke od osnovnih novina koje iOS 14 donosi, a koje će većina korisnika koristiti. Naravno, tu su i druge poput mogućnosti paljenja automobila putem telefona, automatsko prebacivanje AirPods sa uređaja na uređaj i mnoge, mnoge druge.

IOS 14 je kompatibilan od iPhone 6s uređaja pa do najnovijih tako da svi uređaji na kojima je radio iOS 13 će moći da pokreću i novi operativni sistem.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit