Novi telefoni se više kvare – mit ili istina?

Mobilni telefoni postali su deo naše svakodnevice. Ako ste ponosni vlasnik mobilnog sa dužim stažom, možda vam se čini da su telefoni pre 10 i više godina bili, nekako izdržljiviji. Da su duže trajali.

A da li je baš tako?

Smart Vs Feature

Kada kažemo novi telefoni, prevashodno mislimo na smartphone uređaje – tzv. pametne telefone – koje danas koristi većina nas. Ekrani osetljivi na dodir, društvene mreže, kamere sa milionima piksela, aplikacije…

Smartphone telefoni omogućili su nam da čitav svet imamo na dlanu i nosimo u džepu, a sam uređaj počeli smo da zamenjujemo novim na svake 2-3 godine, ponekad čak i češće.

S druge strane, prvi mobilni, poznatiji kao feature telefoni, mogli su da se koriste godinama. Šta više, neki od njih su i dalje u upotrebi, a verovatno u ormaru i sami imate neki stari mobilni koji je i dalje u funkciji, mada ga ne koristite.

U ne tako davna vremena, feature telefone smo koristili za poruke i pozive, a u rukama smo ih držali oko dva sata dnevno. Imali su male, monohromatske ekrane, tastaturu i bateriju koja je trajala i po nekoliko dana.

Nije do godina, već do kilometraže

Dakle, u poslednjih desetag godina promenilo se mnogo toga. Novi, pametni telefoni su kompleksniji, koriste se za muziku, igrice, pretraživanje interneta i milion drugih stvari. Po njima čačkamo, u proseku, 8 sati dnevno i posmatramo ih kao produžetak sebe samih.

Posledica je – bateriju punimo makar jednom dnevno, a često i više puta. Ne, nije u pitanju lošija baterija. Mi je trošimo koristeći ogroman broj aplikacija svakog dana.

Ono što, takođe, u velikoj meri utiče na ispravnost novih telefona, jeste preuzimanje aplikacija mimo zvaničnih store-ova, rutovanje uređaja, izloženost vremenskim uslovima koji nisu adekvatni za mobilne uređaje…

Prema tome, verovanje da se novi telefoni više kvare zapravo je potpuni mit i ne postoji tehnička opravdanost ovakvih tvrdnji.

Tehnologije napreduju, stvari se menjaju velikom brzinom, a paralelno rastu i naše potrebe i očekivanja od omiljenog uređaja. U njima su naše slike, prijatelji, naš život i emotivno se vezujemo za svoj mobilni telefon. Zato sve više boli kada se pokvari.

Ipak, kada do kvara dođe, ProMobi servis mobilnih telefona je tu za vas za popravku telefona svih proizvođača.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit