Novo čedo iz Googla: Fuchia OS mogući naslednik Androida?

Za novi operativni sistem Fuchia prvi put se moglo čuti prošle godina kada ga je Google spomenuo kao mogućeg naslednika Androida. Međutim, nakon dugog perioda tišine, poslednje informacije govore da Fuchia OS živi i radi kao operativni sistem za mobilne telefone, ali i za računare.

Ipak, Fuchia je i dalje projekat u razvoju tako da nije poznato kada bi mogla da bude izbačena na tržište. Mada, neki izvori govore da se to može dogoditi već unutar narednih pet godina.

Šta znamo o Fuchia OS?

Operativni sistem Fuchia bi trebalo da bude u potpunosti različit od svih postojećih konkurenata, na površini i iznutra. Jedna od glavnih stvari jeste to da Fuchia nije zasnovana na Linuxu već na Magenta platformi koji je razvio sam Google za “moderne telefone i računare” kako su sami naveli.

Ono što je takođe neobično, jeste da je Google u Fuchia OS dodao podršku za Apple programski jezik Swift, što bi moglo da znači da će aplikacije i programi koji su do sada bili samo za iPhone i iPad uređajima postati dostupni i na drugim uređajima.

Inače, delovi Fuchia operativnog sistema mogu da rade pod Androidom. Ovaj hibrid nazvan je Armadilo otkriva da je home ekran u potpunosti vizuelno drugačiji od svega na šta smo do sada navikli.

Ekran zapravo u dnu prikazuje veliku listu kroz koju se korisnik može kretati skrolovanjem, profilnu sliku, datum, lokaciju i status baterije. Iznad se nalazi kartica “Story” u kojoj je lista nedavno korišćenih aplikacija. Sve je moguće reorganizovati prema ličnom nahođenju, a ako se jedna aplikacija prevuče preko druge, dobija se split ekran – ovako je moguće otvoriti do tri aplikacije.

Sve u svemu, čini se da Fuchia, u vizuelnom smislu, predstavlja mešavinu prikaza društvene mreže i operativnog sistema što može biti veoma zanimljivo i svakako pretstavlja novinu.

Kada možemo očekivati da Fuchia OS zaživi?

Iz Googla kažu da ne postoji nikakav definitivan plan za ovaj operativni sistem dodajući da se radi o “jednom od mnogih eksperimentalnih projekata”. Naravno, ovakva izjava ne isključuje predviđanja da će Fuchia početi da osvaja tržište u sledećih pet godina.

Međutim, da bi se to dogodilo, neophodno je izvršiti određene pripremne aktivnosti. Naime, Google mora da obezbedi veliki broj aplikacija za ovaj OS, a zatim da uveri i proizvođače mobilnih telefona da pređu na Fuchia OS, ali i kupce koji su se ukorenili u Androidu.

Ipak, ne zaboravite i Android je imao trnovit put, a gde je sada.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit