Oprez: Neke zaštitne folije za ekran omogućavaju da Make Samsung Galaxy S10 i Note 10 otključa bilo ko

Samsungove perjanice Galaxy S10 i S10+ kao i Note 10 i 10+, dizajnirane su sa dodatnom sigurnosnom merom – ultrasoničnim senzorom za otisak prsta. U pitanju je tehnologija koja koristi ultrazvuk kako bi kreirala 3D sliku korisnikovog otiska prsta. Na taj način dobija se slika koja je daleko preciznija nego li ona koju koriste tradicionalni čitači otiska prsta koji se nalaze u drugim telefonima.

Zahvaljujući ovoj tehnologiji više nije neophodno da se prst postavi na određeno mesto gde se nalazi čitač otiska, već je moguće tapnuti prstom bilo gde na ekranu kako bi brzo, bezbedno i jednostavno otključali telefon.

Međutim, na tržištu su se pojavile folije za ekran koje u potpunosti isključuju ovu bezbednosnu meru i omogućavaju da, bilo ko, samo osloni svoj prst na ekran i otključa ove uređaje.

 

Gde je problem

Naime, u pitanju su neke silikonske zaštite za ekran telefona koje sprečavaju ultrasonični senzor da tačno pročita otisak prsta i tako otvara mogućnost da svako tapne ekran i otključa uređaj.

Kako se i može pretpostaviti, ovo predstavlja ogromnu bezbednosnu rupu. Pogotovu što potencijalno malicioznoj osobi koja želi da ukrade vaše podatke, nisu potrebne bilo kakve programerske ili hakerske veštine kako bi upala u vaš pametni telefon.

To znači da je bilo kom strancu moguće da, ukoliko dođe u posed vašeg telefona, pristupi svim važnim informacijama koje u njemu čuvate i da čak aktivira Samsung Pay ukoliko ste podesili da ga je moguće pokrenuti putem otiska prsta.

 

Samsung sprema rešenje

Kompanija Samsung radi na software updateu kako bi prilagodila skener otiska prsta i premostila ovu rupu. Prema dostupnim informacijama, ovaj update bi trebalo da u najkraćem roku postane dostupan korisnicima.

Ipak, pre nego što ova „zakrpa“ bude gotova vlasnicima spomenutih Samsung telefona se preporučuje da primene jednostavno rešenje problema.

Naime, potrebno je samo skinuti zaštitnu foliju ukoliko je od silikona i obrišu sve registrovane otike prsta iz svog uređaja. Potom ponovo registrujte svoj otisak prsta i sve će biti ponovo bezbedno.

Takođe, nakon što zakrpa bude napravljena, preporučuje se da budete i dalje oprezni sa folijama za ekran. Kako je saopšteno iz Samsunga, skener otiska prsta možda neće raditi sa izgrebanim, oštećenim ili ekranima koji nisu originalni.

Zato, ukoliko vam je potrebna zamena ekrana na Samsung telefonu kontaktirajte ProMobi ovlašćenji servis mobilnih telefona.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit