OPREZ: Šablon za otključavane vašeg telefona je možda previše jednostavan?

sabloni za otkljucavanje mobilnog telefona

Šabloni za otključavanje Android telefona smišljeni su kao brži, jednostavniji i sigurniji način za zaštitu vašeg mobilnog telefona od neovlašćenog pristupanja. Naime, dok zaštita putem PIN koda – 4 cifre koje čine lozinku za otključavanje telefona, ima 10.000 različitih kombinacija, šablon pruža 389.112 različitih mogućnosti (paterna).

Ali, to veliko „ali“. Svi smo mi skloni da stvari uprostimo kako bi ih lakše upamtili. Tako je i sa paternima za otključavanje mobilnog telefona. Posledica – umesto odlično zaštićenog uređaja, zapravo sami narušavamo svoju bezbednost i rizikujemo da bilo ko lako dođe do stvari koje su nam važne i napravi nam silne probleme.

U čemu je caka?

Šablon za otključavanje telefona može se podesiti na najmanje 4 tačke koje spajamo svajpovanjem prsta, a najviše na 9 tačaka. Međutim, zanimljivo najveći broj korisnika Android telefona koristi opciju sa 5 tačaka u svom šablonu.

To znači da broj mogućih kombinacija u startu smanjuju sa par stotina hiljada na samo 7.152 kombinacije. Oni koji koriste samo četiri tačke ovu cifru smanjuju na samo 1.624 kombinacije pa se zapravo postavlja pitanje zašto ne koriste PIN koji, u ovom slučaju, ispada daleko sigurniji.

Dakle, uz malo vremena, misija zvana otključavanje tuđeg telefona, može zapravo biti veoma jednostavna. Poverljivi podaci, fotografije koje ljubomorno čuvate, vaši kontakti, mail adrese, nalozi na društvenim mrežama, bankovni računi – sve je lopovu na izvolte.

Par hiljada kombinacija. Ma ko će to da provali?

Zapravo, statistika o odabiru šablona ide u korist onome ko želi da provali u vaš telefon. Istraživanja su pokazala da čak 44 procenata šablona za zaključavanje telefona započinje od gornjeg levog ćoška, dok 77 odsto od svih paterna kreće iz nekog od uglova.

Sledeća tačka obično je prva desno u istoj ravni ili prva iznad ili ispod. Ovde je najverovatnije na delu stvar navike koju smo stekli jer ovaj manir pratimo dok čitamo ili pišemo bilo koji tekst.

Dakle, prve dve tačke od uobičajenih 5 su u startu provaljene, a uz par minuta eksperimentisanja „haker“ će otkriti i ostale 3.

Tu u pomoć ponovo priskače naša sklonost da uprostimo stvari. Naime, svaki deseti vlasnik Android telefona napravio je šablon za otključavanje u obliku nekog slova – obično prvog slova u imenu deteta, supruge, muža, devojke, momka, kućnog ljubimca… Tako su paterni koji ispisuju slova Z, G, M, N, S i O najčešći i ujedno najlakši za iscrtavanje prstom po ekranu.

Da li i vaš šablon za otključavanje telefona ovako izgleda?

Inače, da stvari budu još malo komplikovanije, postoje i programi napravljeni na osnovu ove statistike koji, u neverovatnih 95% slučajeva, otkrivaju šablon za otključavanje mobilnog telefona u samo 5 pokušaja. Ovaj softver koristi još jedan podatak – analizira snimak vas kako otključavate telefon koji haker lako može snimiti bilo gde. Čak nije potrebno ni da se na snimku vidi ekran telefona, već samo delimično pokret ruke dok ga otključavate.

Naravno, do ovakvog softvera nije lako doći. Ipak, to ne znači da nije potrebno voditi računa.

Kako se zaštititi?

Postoji nekoliko jednostavnih stvari koje možete odmah uraditi i povećati bezbednost svog telefona i bezobraznika koji se nameračio da vam ukrade podatke sa telefona naterate da se dooooobro namuči.

  • Šablon ne započinjite iz ćoškova na raspolaganju vam stoji još 5 drugih tačaka
  • Napravite šablon koji će vam biti zgodniji za otključavanje telefona levom rukom
  • Patern u obliku slova izbegavajte u širokom luku
  • Koristite šablon sa 8 tačaka jer je to najređe korišćen tip paterna
  • Zakomplikujte malo stvari J i izaberite nepravilne paterne
  • Obavezno isključite funkciju da se patern iscrtava i bude vidljiv na telefonu dok ga unosite
  • Napravite backup podataka sa telefona koji možete čuvati na sigurnom
  • Dok otključavate telefon, probajte da malo zaklonite prst kojim iscrtavate šablon.

Budete li pratili ove sugestije značajno možete povećati bezbednost svojih podataka na mobilnom telefonu i smanjiti rizik da neko neovlašćeno vršlja po vašem mobilnom uređaju.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit