Ova funkcija će zaustaviti sve žalbe na USB-C na iPhone 15

Ova funkcija će zaustaviti sve žalbe na USB-C na iPhone 15

Napokon se dogodilo! I iPhone je prešao na USB-C, a jedna funkcija mogla bi zaustaviti sve koji se žale kako više ne mogu koristiti svoje stare Lightning kablove.

USB-C priključak za punjenje i prenos podataka, sada koristi i iPhone, baš kao i iPad, Mac, Android telefon i svaki drugi elektronski uređaj koji ste kupili u poslednjih nekoliko godina. Ipak, ljudi će i dalje mrzeti to što moraju da bace stare kablove za punjenje – sve dok ne saznaju da od sada mogu koristiti iPhone za punjenje Apple Watcha ili AirPods-a!

Punjenje uređaja pomoću iPhone 15

Leto 2021. godine donelo je spekulacije da će Apple omogućiti punjenje AirPods-a putem iPhone-a, i to bez kabla. Pomislili smo da bi MagSafe mogao biti univerzalna tehnologija punjenja, koja zahteva da futrolu Pods-a prislonimo na poleđinu iPhone-a i tako rešili problem prazne baterije. Međutim, to se nikada nije dogodilo, što je sa ove tačke gledišta i bolje, jer je toplota generisana „bežičnim“ punjenjem loša za bateriju, a pored toga je i puko gubljenje energije.

Ipak, Apple je doneo novo rešenje! Zahvaljujući USB-C priključku, iPhone 15 sada možete povezati sa futolom AirPods-a ili Apple Watch-om i tako dopuniti njihove male baterije energijom vašeg telefona.

Ako vam se bar jednom desilo da idete na putovanje autobusom ili pak putujete sa nekom ne tako zanimljivom ekipom – AirPods su vaš glavni saputnik i sapatnik. A šta kada shvatite da su potpuno prazne? Katastrofa, zar ne? 

Zahvaljujući ovom rešenju kompanije Apple, slične situacije će zauvek postati prošlost! 

Okej, obrnuto punjenje nije novost

Ukoliko koristite Mac ili PC, ovo je uobičajena, podrazumevana funkcija. Već dugo možete puniti telefone, svetla za bicikle, slušalice i još mnogo toga tako što ih jednostavno priključite u slobodni USB priključak na računaru. Ovo važi i za starije USB-A priključke.

A da li znate da možete puniti periferne uređaje putem USB-C iPada? Možete puniti AirPods, pa čak i svoj iPhone. Sve to zahvaljujući USB-C, koji je mnogo sposobniji od Lightning priključka.

USB-C može podržavati do 240W snage punjenja, dok je Lightning ograničen na 25W. To znači da USB-C može mnogo brže puniti veće uređaje poput laptopa i tableta od Lightning-a.

Ovde ćemo se ipak zaustaviti i zaključiti da je ovo sjajno, ali pre svega rešenje za hitne, a ne svakodnevne situacije, jer kao što znate svaka baterija ima ograničen broj ciklusa. Zato vam savetujemo nošenje prenosive baterije, ali ukolko je nemate pri ruci iPhone će priskočiti u pomoć. 

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit