Perjanice industrije: Mobilni telefoni sa savitljivim ekranom

Prema svemu sudeći 2019. će obeležiti mobilni telefoni sa savitljivim ekranom. Nakon nekoliko godina glasina i očekivanja svetlost dana ugledali su Samsung Galaxy Fold i Huawei Mate X koji su izmamili brojne uzdahe i čežnjive poglede.

 

Samsung Galaxy Fold

Najsvetlija zvezda Samsunga, Galaxy Fold, stvoren je kako bi stvorio veliku promenu na tržištu mobilnih telefona. Prateći trendove, ovaj uređaj dolazi u nekoliko boja: Space Silver, Cosmos Black, Martian Green i Astro Blue, ali ono što ga zaista izdvaja od konkurencije su dva OLED displeja i mogućnost preklapanja koja ga čini 2 u 1 uređajem – mobilni telefon i tablet koji staje u vaš džep.

Sa prednje strane telefona nalazi se 4,5 inčni ekran koji funkcioniše kao i kod drugih “normalnih” Samsungtelefona. Iznenađenje dolazi kada se telefon rasklopi i otkrije savitljivi ekran od 7,3 inča koji konzumiranje videa, igranje igara, surfovanje internetom… čini lakšim i daleko prijatnijim iskustvom. Posebno zahvaljujući “multi active window” funkcionalnosti koja omogućava da čak tri aplikacije istovremeno rade.

“Upravo smo dodali novu dimenziju mobilnim telefonima. Infinity Flex Display je temelj pametnih mobilnih telefona sutrašnjice” – poručuju iz Samsunga.

Samsung Galaxy Fold će se na tržištu Evrope pojaviti od maja 2019. godine, a očekivana cena je 2.000 evra.

Huawei Mate X

Za razliku od konkurenta iz Samsunga, Huawei Mate X se “savija” u drugom pravcu. Naime, ovaj uređaj ima samo jedan ekran koji, nakon otvaranja pametnog telefona, ima dimenzije od punih 8 inča.

U ovom položaju, Mate X ima 5.4 mm debljine što ga čini jednim od najtanjih tableta na tržištu. U sklopljenom položaju, ovaj uređaj ima 11 mm, tako da ne odudara od drugih mobilnih telefona koji su dostupni na tržištu. Sve zajedno, ova činjenica Mate X čini najtanjim telefonom na preklop.

Zanimljivo je da je Huaweipredvideo da ovaj uređaj bude moguće koristiti jednom rukom. Zato, po otvaranju telefona, ostaje ispupčenje na kućištu koje krije kameru u sebi, i čini da je uređaj veoma zgodno držati.

Očekuje se da će cena za Mate X, koji će na leto postati dostupan, biti 2.300 evra.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit