Planirate kupovinu novog telefona? Prvo pročitajte ovo

“Potreban mi je novi mobilni telefon. Ali, koji kupiti?” – ako ste sebi postavili ovo pitanje, na pravom ste mestu. Obilje modela, različite cene, sve to može biti pomalo zbunjujuće kada kupujete mobilni telefon.

U ovom tekstu pomoćićemo vam da definišete šta tačno želite od vašeg novog telefona i usmeriti vas na pravu stranu, kako bi vaše zadovoljstvo odabranim uređajem bilo kompletno. Naravno, ukoliko kupujete mobilni telefon nekome na poklon, dovoljno je da se stavite u njihove cipele i iz njihove perspektive sagledate stvari.

Zato budite otvoreni za različite mogućnosti i realno sagledajte stvari kroz sledeća pitanja:

Android ili iOS – da li ste već odlučili?

Ako ste do sada već koristili mobilni telefon (a gotovo da nema osobe koja nije) verovatno je radio sa Android ili iOS operativnim sistemom. Aplikacije i igrice koje ste do sada koristili, ukoliko razmišljate o prelasku sa jedne na drugu platformu, znajte da neće raditi.

Dakle, ukoliko ne možete da zamislite varijatnu gde sve morate iznova da podešavate, skidate, postavljate filmove, muziku i aplikacije… možda je bolje da ostanete unutar ekostistema koji ste i do sada koristili.

Prebacivanje podataka sa Androida na Android telefoni ili saiPhonana drugi Apple uređaj veoma je lako i ne rizikujete gubitak bilo kojih fajlova ili informacija.

Takođe, ukoliko ste koristili npr. Samsungtelefon, verovatno ste se navikli na određeni način rukovanja telefonom, prečice i sl. Zato, ukoliko niste spremni na mala prilagođavanja, nije loše razmisliti i o tome da ostanete unutar istog brenda. Ova stavka može biti veoma značajna ukoliko novi mobilni telefon uzimate nekome na poklon.

Da li vam je potreban top model telefona?

Vrhunski modeli svih brendova dolaze za top cenom. Svakako, sa ovim modelima najverovatnije nećete pogrešiti, ali da li želite da potrošite veliku svotu novca na telefon?

Ovde je potrebno da se zapitate za šta zapravo koristite svoj mobilni telefon. Flegšip telefoni imaju neverovatne specifikacije, ali je mali broj koristnika koji zapravo iskoriste njihov pun potencijal.

S druge strane, ukoliko se odlučite za jeftiniji model, možete uštedeti puno novca, a ipak dobiti od uređaja sve što vam je zaista potrebno. Ovo posebno važi za korisnike koji mobilni telefon koriste za telefoniranje, slanje SMS poruka, surfovanje internetom i društvene mreže.

U ovom slučaju vredi razmisliti o mogućnosti kupovine recimo prošlogodišnjeg top modela, budući da, u samom korišćenju mobilnog telefona, nećete primetiti razliku.

Ugovorna obaveza

Ukoliko svoj novi telefon želite da kupite preko svog operatera putem ugovorne obaveze, veoma je važno da odaberete plan koji vam najviše odgovara. Odluka koji paket koji ćete odabrati trebalo bi da bude diktirana onim za šta najviše koristite telefon – da li su to razgovori i poruke, ili su aktivnosti na internetu ono što vam je najpotrebnije?

Ukoliko ne odaberete odgovarajući paket možete se naći u situaciji da stalno dokupljujete megabajte ili plaćate uvećane račune što lako može biti teško uklopivo u vaš predviđeni budžet.

S druge strane, veličina paketa koji uzimate utiče i na mesečnu ratu, to jest cenu samog uređaja koji kupujete. Zato, birajte pažljivo.

Šta vam je najbitnije kod mobilnog telefona?

Ako pravite puno fotografija, onda vam kvalitet kamere na telefonu može biti značajna stavka. S druge strane, možda želite telefon kome baterija drži dugo ili ima odličan ekran na kome možete s uživanjem gledati filmove?

Razmislite za šta najviše koristite svoj mobilni telefon i vodite računa da vam novi uređaj upravo te karakteristike nudi u poboljšanoj verziji.

Da li vam je uopšte potreban smartphone?

Pored smartphone uređaja koji su danas postali uobičajeni na tržištu, postoje i uređaji koji nisu “pametni”, ali imaju svojih prednosti.

Ako je telefoniranje i slanje SMS poruka glavna potreba koju imate, telefoni koji nisu u grupi smartphona su odličan izbor. Ne samo da koštaju nekoliko puta manje, već vam nude i bateriju koja će držati danima i danima.

Ovakav telefon nije samo dobar izbor ako telefon uzimamo za tetku, baku, deku, već i kao rezervni uređaj koji će biti backup uz smartphone koji imamo.

Ubodite pravo vreme za kupovinu

Trenutak kada se telefon tek pojavio na tržištu je najgori momenat da ga pazarite.

Daleko je bolje sačekati par meseci i isti telefon kupiti po nižoj ceni, nakon što prođe sva halabuka oko njega.

Da li vam je zaista potreban novi mobilni telefon?

“Telefon koji imam je već godinu i po dana star. Stalno nešto koči, ekran mu nešto treperi, a i baterija ne drži kao pre”. Ovo nisu pravi razlozi da menjate svoj telefon, naročito ukoliko on već ispunjava vaše potrebe. Potrebno je samo da dođete u ProMobi servis mobilnih telefona. Sredićemo vaš uređaj i on će raditi kao prvog dana, a vi ćete uštedeti novac koji možete iskoristiti za neko drugo zadovoljstvo.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit