Powerbank: Na šta obratiti pažnju kada kupujete eksterni punjač

powerbank

Powerbank, složićete se, veoma je korisna sprava. Bez obzira na to gde se nalazite, ukoliko se baterija na mobilnom telefonu ispraznila, dovoljno je da ga priključite na eksternu bateriju i bez muke dopunite.

Ove „mobilne baterije“ u većini slučajeva su u stanju da telefon u celosti napune bar dva puta, što ih čini izuzetno korisnim kada negde putujete ili čitav dan provedete daleko od utičnice.

Ipak, nisu svi powerbankovi stvoreni isti. Pogledajte na šta bi trebalo da obratite pažnju kada kupujete eksterni punjač.

 

Koliko struje može da skladišti powerbank

Eksterni punjači dolaze sa različitom zapreminom. Od toga koliko struje mogu da skladište uglavnom zavisi i njihova cena. Mali powerbankovi obično imaju oko 2.000 mAh dok oni najveći mogu da doguraju i do 20.000 mAh.

Koliko je vama potrebno?

Pa, to zavisi od toga koliko različitih uređaja planirate da punite pomoću njega. Dobra praksa je da isplanirate kupovinu tako da sve uređaje koje nameravate da punite eksternim punjačem možete „natankovati“ do maksimuma makar jednom.

Tu informaciju možete saznati tako što ćete pogledati koliki je kapacitet baterije na vašim uređajima. U principu 3.000 mAh je zasigurno dovoljno da napunite mobilni telefon i da vam ostane malo struje u rezervi. Kada su u pitanju laptop računari računajte da vam je potreban powerbank od makar 11.000 mAh.

 

Da li je sitan ili gabaritan

Powerbank je stvarčica koju ćete najverovatnije nositi sa sobom svuda gde idete. Zato su njegova težina i zapremina od velikog značaja kako vam rame ne bi „otpalo“.

Ovde je, dakle, pravilo jednostavno – što lakši i manji powerbank, to bolje. Obično je slučaj da, što više priključaka eksterni punjač ima, to je teži i veći.

Oni koji imaju najveći kapacitet mogu imati i veličinu pozamašne knjige i nije ih baš lako nositi sa sobom, pa ukoliko vam baš nisu potrebni, razmislite o nečemu manjem. Naročito ukoliko planirate da powerbankom punite samo mobilni telefon, možda je bolja varijanta da sebi priuštite manji eksterni punjač koji lako staje u torbu ili čak džep.

 

Koliko mu treba da se napuni

Eksterni punjači, naravno, zahtevaju da ih punite kako bi mogli da čuvaju struju u rezervi za trenutke kada vam je potrebna. Ova dopuna obično traje i po čitavu noć i tu nemate previše izbora.

Međutim, može biti veoma važno koliko je vremena potrebno, na primer, telefonu da se dopuni preko powerbanka. Zato proverite specifikaciju eksternog punjača jer, u slučaju da mu je izlazna snaga mala, mogu vam biti potrebni sati i sati da dopunite željeni uređaj.

Sve u svemu, prilikom kupovine pokušajte da postignete ravnotežu između, veličine, zapremine i brzine punjenja koju powerbank omogućava.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit