Predstavljamo Android 11 operativni sistem

Jedanaesta verzija Android operativnog sistema – prigodno nazvana Android 11 konačno je dostupna korisnicima. Ova verzija operativnog sistema fokusirana je na optimizaciju svakodnevnog korišćenja pametnog telefona i pružanje još snažnije kontrole uređaja, lakše načine upravljanja i organizovanja razgovora, poboljšanje kontrole pametnih uređaja i još mnogo, mnogo toga.

U daljem tekstu otkrivamo najbolje karakteristike Android-a 11.

 

Notifikacije

Obaveštenja za Android 11 petrpela su promene. Umesto mešovite liste koja sadrži sve, od poruka i propuštenih poziva do obaveštenja na društvenim mrežama i ažuriranja aplikacija, obaveštenja su sada organizovana u tri različite kategorije: Razgovori, Upozorenja i Nečujno.

Kao što se i može zaključiti, odeljak Razgovori rezervisan je za interakciju sa drugima. Ovde će se nalaziti standardne tekstualne poruke i obaveštenja o propuštenim pozivima, ali u ovoj kategoriji naći ćete i poruke iz aplikacija kao što su WhatsApp i Facebook Messenger. Čak će i direktne poruke sa Instagrama biti smeštene u ovaj odeljak, tako da možete biti sigurni da nikada nećete propustiti poruku bez obzira koju platformu koristite.

Idući korak dalje, Android 11 će vam omogućiti i da dodelite nivo prioriteta određenim obaveštenjima u kategoriji Razgovori. Na primer, možete označiti da poruke vaših roditelja imaju visok prioritet, a direktne poruke sa Twitter-a postaviti kao nisko prioritetne.

Karakteristike druge dve kategorije – Upozorenja i Nečujno – biće slične onima koje su ve poznate sa Android 10. Obaveštenja iz određenih aplikacija možete ručno utišati i ona će automatski biti stavljena u kategoriju Nečujno. Sve ostalo biće postavljeno u odeljak Upozorenja – poput upozorenja sa YouTube-a kada vaš omiljeni influencer otpremi novi video.

 

Chat Bubbles

Chat Bubbles su prvi put predstavljeni sa Android 10, ali je funkcija revidirana za Android 11. Nakon što se Chat Bubbles aktiviraju, mala kružna ikona će se pojaviti sa strane vašeg ekrana kad god dobijate poruku od čitavog niza aplikacija i usluga za četovanje.

Dizajniran tako da vam pomogne u obavljanju više zadataka bez gubljenja fokusa sa onog što radite, Chat Bubbles prikladno stoji na vrhu svih ostalih aplikacija tako da je potrebno samo da ga dotaknete da bi ste odgovorili na poruku, a zatim tapnete za povratak na glavni ekran.

 

Screen Recorder

Pomoću Android 11 konačno možete da snimate sve što se nalazi na ekranu bez potrebe za preuzimanjem nezavisne aplikacije. Sve što treba da uradite je da otvorite pločicu Brza podešavanja (neki Android korisnici će možda trebati da prevuku prstom ulevo da biste to uradili) i možete započeti snimanje.

Imaćete nekoliko opcija koje možete da izaberete sa ugrađenim snimanjem ekrana u Android 11. Možete da odaberete da snimate sa zvukom ili bez njega i da odaberete da li će se „tapovi“ po ekranu prikazivati na snimku ili ne.

 

Kontrole pametnih uređaja

Sa više ljudi koji dodaju pametne uređaje u svoje domove nego ikada ranije, Android 11 je učinio da ih možete kontrolisati svojim telefonom lakše nego li ikada ranije.

Samo pritisnite i zadržite dugme za napajanje na svom uređaju i ispod uobičajenih karakteristika povezanih sa napajanjem videćete brojne opcije vezane za pametne uređaje koje ste instalirali u svom domu.

Umesto da pojedinačno otvara razne aplikacije za pametni dom, Android 11 će inteligentno „uvući“ vaše pametne uređaje u ovaj prostor da bi vam omogućio brz pristup. Šest uređaja će se automatski dodati, ali uređaje možete dodati i ukloniti u bilo kom trenutku.

 

Optimizovane glasovne kontrole

Glasovne kontrole pomažu vam da se krećete kroz Android putem Google pomoćnika, a posebno su korisne za korisnike sa poteškoćama u kretanju koji imaju Android.

Pre ažuriranja, određene kontrole tražile bi od korisnika da dodirnu ekran da bi izvršili razne zadatke. Međutim, sada je moguće sve uraditi samo pomoću glasa.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit