Prvih 5 stvari koje trebate da uradite sa novim računarom

Prvih 5 stvari koje trebate da uradite sa novim računarom

Koliko god bili nastrpljivi i želeli da počnete sa korišćenjem svog novi računar, postoji nekoliko stvari koje trebate podesiti pre toga.

Nije važno da li je ispred vas sjajni, novi Microsoft Surface Book, neki drugi laptop sa Windows 11 ili tradicionalni desktop računar. Evo pet stvari koje trebate rešiti pre nego što uradite bilo šta drugo.

Ažurirajte svoj antivirusni program 

Poslednja stvar koju želite je da vaš novi računar bude zaražen malverom. Ko to želi uopšte?
Gotovo svi računari dolaze s jednim već instaliranim antivirus programom. Windows ima vlastiti alat za zaštitu, pa je većina PC računara spremna za upotrebu.

Međutim, taj program verovatno neće biti ažuriran. Dakle, nakon osnovnih postavki koje su vas sačekale, idite u postavke skenera i ažurirajte „Definitions“ – ovo su uputstva koja programu omogućavaju da prepozna i ukloni nove viruse, Trojance, crve, itd.

Instalirajte dostupne Windows ažuriranja 

Da, možda biste pomislili da će vaš potpuno novi računar biti u potpunosti ažuriran, ali to često nije slučaj. Međutim, Microsoft redovno objavljuje sigurnosna i ne-sigurnosna ažuriranja najmanje jednom mesečno, a nekad i češće od toga!

Windows ažuriranje može instalirati i drajver ažuriranja za vas, što je neophodno kako bi vaš hardver pravilno radio. Međutim, Microsoft pruža samo osnovne drajvere za jedan deo opreme, što znači da neće instalirati drajver za gejming miš, USB mikrofon i druge uređaje koje možete priključiti na vaš novi računar, kao što su web kamera, grafički tablet, itd.


Srećom, postoji više besplatnih opcija kada je u pitanju ažuriranje drajvera. Neki od programa koji mogu proveriti da li vam drajveri nedostaju ili su zastareli, pa čak ih preuzeti i instalirati za vas su: Driver BoosterSnappy Driver InstallerDriversCloud


Na vama je da istražite najbolju opciju, a onda je instalirajte na svom računaru kako biste osigurali brz pristup novim ažuriranjima. Posebno je korisno ako vam adapter za mrežu prestane sa radom, pa vam zatreba drajver, a nemate internet konekciju. Ovo se događa ponekad pri ručnoj instalaciji Windows.

Instalirajte program za oporavak fajlova 

Zašto instalirati program za oporavak slučajno izbrisanih fajlova ako još niste ni koristili računar, a kamoli nešto izgubili?
Evo zašto – programe za oporavak fajlova je bolje instalirati pre nego što vam zapravo zatrebaju. Čekanje da fajl bude izbrisan da biste instalirali program može biti kasna reakcija koja često ne dovodi do povratka istog.


Neki od besplatnih programa za oporavak fajlova su RecuvaEaseUS Data Recovery WizardPuran File Recovery… Istražite opcije, instalirajte jedan i zaboravite na njega. Ako vam zatreba u budućnosti, biće tu da vam spasi dan.

Prijavite se za rezervno online kopiranje 

Da, još jedan proaktivni korak, za koji ćete nam jednog dana biti zahvalni. Online usluge za rezervno kopiranje su kombinacija softverskih alatki i pretplatničkih usluga koje automatski čuvaju podatke koje želite da budu zaštićeni na sigurnim serverima van vašeg doma ili poslovnog prostora.


Online usluga za rezervno kopiranje je najbolje i najekonomičnije dugoročno rešenje za čuvanje vaših podataka. Ove usluge se njačešće plaćaju, na mesečnom ili godišnjem nivou. Međutim, ako je kupovina novog računara bila poslenje velika kupovina koju ste želi da obavite u ovom trenutku, možete razmotriti upotrebu besplatnih usluga za rezervno kopiranje poput MiMediaIDrive-aJottacloud-a

Deinstalirajte programe koje ne želite 

Možda ste već primetili da vaš računar dolazi sa mnogo „dodatnih“ programa. U teoriji, ostavljanje ovih programa instaliranim neće štetiti, ali će bespotrebno zauzimati prostor na disku. U stvarnosti, mnogi od ovih unapred instaliranih programa rade u pozadini, trošeći memoriju i procesorsku snagu koju biste radije koristili za druge stvari.


Naš savet je da odete u “Postavke” ili “Kontrolnu tablu”, zavisno o verziji Windows-a, i deinstalirajte te programe. Jednostavnija opcija, je da koristite neki od posebanih programa za ovu svrhu, tzv. deinstalatore. Neki od besplatnih su IObit UninstallerGeek UninstallerBulk Crap Uninstaller

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit