Punjač za mobilni telefoni i kako znati koji je dobar

punjac za mobilni

Punjači koji dolaze uz nove mobilne telefone nisu baš uvek najbolji, najpouzdaniji i najizdržljiviji. Zapravo, i oni najjači brendovi, poput kompanije Apple, uz svoje uređaje isporučuju sporije punjače, a iza svega stoje ekonomski razlozi – ako želite brži punjač, morate da ga dokupite.

S druge strane, punjači se mogu pokvariti, možemo ih zaboraviti na odmoru, izgubiti… Sve ovo dovodi do potrebe za kupovinom zamenskog punjača, a u tom slučaju možete odabrati da nabavite originalni punjač ili zamenski koji vam može pružiti više.

I tako dolazimo do pitanja kako izabrati punjač za mobilni telefon i na šta je potrebno obratiti pažnju.

Punjači se dele na četiri različite kategorije: regularni ili „normalni“ punjači, punjači za automobil, baterije i powerbankovi.

Važno je napomenuti da punjač, pored toga što obezbeđuje da vaš telefon ima struju potrebnu za rad, mora obezbediti i da se samo punjenje obavlja na pravilan način čime čuva bateriju i druge komponente telefona i garantuje bezbednost u radu.

 

Džek za punjenje

Kada je u pitanju priključak za punjenje odnosno spajanje punjača i telefona, iako postoje različite vrste, odabir je lak jer zavisi od utičnice koju vaš telefon ima na sebi. Najveći broj Android telefona dolazi sa USB-C priključkom, ali još uvek je u opticaju veliki broj uređaja sa microUSB priključkom.

S druge strane Apple telefoni koriste Lightenig port, ali postoje različite vrste adaptera tako da je moguće iskoristiti različite punjače za različite uređaje.

 

Koliki je napon

Napon je od ogromnog značaja u ovom pitanju. Napon punjača i mobilnog telefona mora biti usklađen kako ne bi došlo do problema. Standard je 5V, ali počeli su da se pojavljuju i telefoni koji podržavaju veći napon od 9V ili čak 12V.

Značajno je da starije telefone koji podržavaju 5V možete puniti jačim punjačem (brzim punjačem) jer on automatski prepoznaje voltažu uređaja i prebacuje se na 5V.

 

Amperaža

Što je veća amperaža, brže će se telefon puniti.

Postoje mobilni telefoni koji ograničavaju količinu struje koja može prolaziti za punjenje baterije, ali se oko toga ne morate brinuti budući da telefon sam dozvoljava da određena količina struje prođe.

Ipak, kada birate punjač, postarajte se da daju najmanje 2A struje jer će samo punjenje u suprotnom trajati veoma, veoma dugo.

 

Brzi punjači

Na tržištu postiji pregršt punjača za brzo punjenje, ali nisu svi kompatibilni sa svim uređajima. Zato je važno da proverite specifikacije svog telefona i za sebe nabavite punjač koji je kompatibilan sa njim.

Takođe, dobra je praksa da na internetu proverite utiske ljudi koji su koristili punjač koji želite da kupite kako bi ste bili sigurni da će zadovoljiti vaša očekivanja. U principu, savet je da se držite proverenih brendova i zaobiđete jeftine varijante koje vas, na kraju, mogu koštati kvara telefona.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit