Razmišljate o rootovanju telefona? Prvo pročitajte ovo!

rootovanje-telefona

Da odmah razjasnimo, rootovanje telefona vam omogućava da uklonite sva ograničenja koja je proizvođač, iz predostrožnosti, postavio na Android mobilni telefon. Međutim, rootovati Android telefon znači potencijalno ga staviti u opasnost da sam operativni sistem bude oštećen. Ujedno, telefon koji je rootovan gubi garanciju i zato ovom procesu treba pristupiti veoma oprezno.

Zašto rootovati mobilni telefon?

Rootovanje telefona je proces kojim se “otključava” pristup sistemskim datotekama operativnog sistema telefona i dobijaju mogućnosti detaljnijeg podešavanja parametara uređaja.

Na ovaj način Android telefon je moguće dodatno prilagođavati, deinstalirati sistemske aplikacije i instalirati pojedine aplikacije koje zahtevaju da telefon bude rootovan.

Najčešći razlog za rootovanje telefona je omogućavanje prebacivanja aplikacija na memorijsku karticu, čime se oslobađa memorija telefona.

Šta o rootovanju misle proizvođači telefona?

Proizvođači telefona svesno i sa namerom “zaključavaju“ root telefona jer jedino na taj način mogu da garantuju da će telefon funckionisati u optimalnim uslovima. Na taj način se osigurava da korisnik ima mobilni telefon koji radi prema deklarisanim specifikacijama.

Otključavanjem roota, odnosno rootovanjem telefona se između ostalog otvara mogućnost da se menjaju parametri kao što su frekvencija rada procesora, napon struje koja se crpi iz baterije, izmena drajvera koji kontrolišu rad pojedinih delova telefona i sl.

Izmenom ovih parametara se vrlo lako može oštetiti uređaj, pa iz tog razloga svi proizvođači u garantnim uslovima definišu rootovanje mobilnog telefona kao razlog za poništavanje garancije.

Šta mogu da očekujem ako rootujem telefon?

Pored toga što ćete dobiti slobodu da sa telefonom radite šta god poželite, povećavate verovatnoću da će se vaš uređaj pokvariti.

Upravo je to razlog zbog kog se savetuje da ne pribegavate rootovanju Android telefona, jer po uputstvima proizvođača popravke ovakvih uređaja nisu dozvoljene. Zapravo, kao prvo rešenje predlaže se zamena matične ploče telefona o trošku korisnika.

Zamena matične ploče je uglavnom skupa popravka, pa svakako dobro razmislite pre nego što krenete u ovaj poduhvat.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit