Recenzija: iPhone 13 Pro Max, šampion u trajanju baterije

Novi iPhone 13 Pro Max je najveći telefon među modelima koje je Apple izbacio ove godine. Njegove dimenzije omogućile su mu da poseduje ekran od 6.7 inča ali i bateriju koja je veća nego li ikada do sada koja mu obezbeđuje sate i sate rada. To znači da, ukoliko vam ne smeta malo glomazniji uređaj, a važno vam je da može izgurati čitav dan između dva punjenja, iPhone 13 Pro Max odnosi prevagu u odnosu na manji iPhone 13 Pro sa kojim deli iste funkcionalnosti.

 

Prijatan dizajn

Uglancane ravne ivice čine da ovaj uređaj izgleda luksuzno i otmeno, međutim zbog fizičkih dimenzija i težine može biti pomalo težak za korišćenje ukoliko imate male šake. U svakom slučaju treba računati da će vam biti potrebne obe ruke za udobno kucanje na iPhonu 13 Pro Max.

Ipak, u pitanju je sjajno dizajniran telefon. Telo mu je napravljeno od otpornog nerđajućeg čelika, a telefon poseduje i IP68 otponost na vodu i prašinu, kao i Ceramic Shield zaštitu ekrana. Telefon je zaštićen i sa zadnje strane. Konkretno tri kamere su napravljene od safira tako da je sočiva, praktično nemoguće izgrebati.

Ekran je zadržao „zub“, ali je on smanjen za 20% tako da je veća površina „lica“ uređaja iskorišćena za prikaz slike. Dodatna pogodnost je i to što je ekran sada još svetliji i dostiže 1.000 nita, što je značajno više u odnosu na prošlogodišnji model koji je imao 800 nita.

Na sve to displej radi na 120Hz što znači da će prikaz biti bolji nego li ikada do sada na bilo kom iPhonu. Kako bi korišćenje baterije bilo optimizovano Apple je učinio da, u zavisnosti od sadržaja koji se prikazuje, uređaj sam menja stopu osvežavanja koja može ići od 10Hz do 120Hz.

 

Performanse uređaja

A15 Bionic čip pokreće iPhone 13 Pro Max koji čini da bukvalno sve radi glatko i bez štucanja. Od instaliranih aplikacija do različitih video igara uživaćete u svakom sekundu korišćenja telefona i to bez straha da će doći do pregrevanja.

Da ne dužimo, ukoliko ste gejmer i tražite uređaj koji će ispuniti i nadići sva vaša očekivanja, iPhone 13 Pro Max je pravi izbor.

Takođe, sistem od tri kamere sa zadnje strane je poboljšan. Iako su zadržani senzori od 12MP glavna kamera ima veći objektiv i širu blendu (f/1.5) tako da pravi još kvalitetnije snimke u uslovima slabog osvetljenja.

Širokougaona kamera je takođe poboljšana za snimke u tamnijim uslovima (blenda ima oznaku f/1.8), dok je sočivo za zumiranje u stanju da sliku uveća 3 puta, za razliku od prošlogodišnjeg modela koji je imao povećanje od 2,5 puta, i poseduje autofokus tako da je moguće fotografisati sa udaljenosti od samo 2cm.

Prednja kamera od 12MP je takođe poboljšana i pravi znatno dinamičnije snimke i pravi bolju ekspoziciju lica.

Cinematic Mode je još jedna novina. Ova funkcija služi da, prilikom snimanja videa, zamuti pozadinu i ujedno automatski premešta fokus kada osoba koju snimate pogleda u nekog drugog što pruža sjajan vizuelni efekat nalik onom koji možemo videti u filmovima visoke produkcije.

 

Baterija koja traje

U iPhone 13 Pro Max ubačena je baterija kapaciteta 4.352mAh što je uvećanje od 50% u odnosu na iPhone XS Max. To znači da ovaj telefon ima do 12 sati rada ako ga koristite za društvene mreže, skoro 19 sati korišćenja interneta, više od 10 sati za gledanje snimaka na YouTube-u i isto toliko za igranje video igara.

U praksi ovaj uređaj će zasigurno izdržati 24 sata bez punjača, a sa malo laganijim korišćenjem može izgurati i čitava dva dana.

 

Ukoliko ste korisnik starijeg modela iPhona, a niste spremni da pređete na noviji uređaj, u slučaju potrebe na raspolaganju vam je ovlašćeni servis Apple uređaja ProMobi. Kontaktirajte nas i zakažite termin, a mi ćemo rešiti svaki problem sa telefonom.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit