Samsung Galaxy S10 donosi čitač otiska prsta ugrađen unutar ekrana?

Nakon što je, uprkos očekivanjima, najavljeno da Samsung Galaxy Note 9 neće imati čitač otiska prsta u svom ekranu osetljivom na dodir, pojavile su se glasine da će ova odlika krasiti Galaxu S10.

Navodno, Samsungje svojim dobavljačima rekao da će mu senzori za očitavanje otiska prsta biti potrebni za sledeću godinu, kada izlazi Galaxy S10.

Inženjerska majstorija

Kreiranje čitača otiska prsta unutar ekrana osetljivog na dodir predstavlja pravi izazov za inženjere koji prave mobilne telefone. Potrebno je napraviti senzor koji neće praviti izbočinu na ekranu, a koji će funkcionisati jednako kao u slučaju fizičkog čitača.

Ova opcija stavila bi tačku na problem sa pronalaženjem lokacije za postavljanje senzora za očitavanje otiska prsta kod all screen telefona, olakšala otključavanje uređaja i omogućila elegantniji dizajn bez upotrebe fizičkog dugmeta.

Iako su se rešenja, u obliku prototipa, već pojavila, dodatni problem predstavljaju troškovi njihove implementacije koji bi cenu telefona podigli iznad granice prihvatiljivosti. Međutim, Samsung je, prema svemu sudeći, na putu da prevaziđe sva dosadašnja ograničenja i novu tehnologiju učini dostupnom za komercijalnu upotrebu.

O komplikovanosti sprovođenja ove ideje u delo svedoči i činjenica da je komapanija Apple nameravala da ovu opciju premijerno predstavi na iPnoneX telefonu, ali se to nije dogodilo. Umesto toga, Apple je u potpunosti odustao od touch ID funkcije i prešao na tehnologiju prepoznavanje lica.

Potpuno nova tehnologija

Jedan od razloga zašto je Samsung odložio prezentaciju in-screen senzora najverovatnije je to što zapravo smišljaju potpuno novu tehnologiju.

Naime, čitači otiska prsta ugrađeni u ekran koji danas postoje funkcionišu isključivo sa OLED ekranima. Međutim, iako je Samsung “kralj” OLED ekrana, nadležni u kompaniji su, navodno, počeli da rade na ultrasoničnom čitaču otiska prsta.

Prednost ovakvog sistema je, pre svega, preciznost budući da “hvata” prst korisnika u 3D tehnologiji, za razliku od svih dosadašnjih rešenja koja rade samo u dve dimenzije.

Takođe, upravo ova 3D karakteristika omogućava bolju zaštitu, tačnije trebalo bi da plagiranje otiska prsta učini nemogućim.

Loša strana, kao i kod svake nove tehnologije, jeste komplikovan proces proizvodnje i, naravno, cena proizvodnje koju je potrebno sniziti pre komercijalizacije.

Samsung veruje da će sve ove probleme rešiti do naredne godine, a nama ostaje da sačekamo i vidimo.

Do tada, ukoliko imate problema sa ekranom osetljivim na dodirili čitačem otiska prsta na svom telefonu, dođite u ProMobi servis mobilnih telefonakako bi, brzo i lako, pronašli rešenje.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit