Samsung patentira novu kameru za skeniranje oka i prepoznavanje biometrijskih podataka

Sudeći prema poslednjim izumima koje želi da patentira, Samsungbi uskoro mogao da zameni postojeću Iris tehnologiju novom kamerom za skeniranje oka i prepoznavanje biometrijskih podataka.

Naime, tehnologija 3D prepoznavanja lica jedan je od najbezbednijih načina za pristup mobilnim uređajima, ali Samsung je još nije implementirao. Otud ovaj tehnološki pomak u pravom smeru čija se primena može očekivati već na Galaxy S10 pametnom telefonu.

2 u 1: Prednja kamera i skener

Nezvanične informacije govore da će nova biometrijska kamera imati mogućnost prepoznavanja irisa (dužice oka) korisnika i da će biti ugrađena kao prednja kamera telefona.

Patentna dokumentacija navodi da sistem biometrijske kamere uključuje “izvor osvetljenja koji je blizu infracrvene svetlosti” koji ima ulogu u lakšem skeniranju lica i irisa u pod različitim osvetljenjem – mrak, jarko svetlo…

Takođe, ova kamera će posedovati i sočivo sa proširenom dubinom polja, posebne filtere koji će olakšati manipulaciju distorzije koju može izazvati ambijentalno svetlo i poseban senzor za konvertovanje optičke slike objekta u elektronski signal koji može biti procesuiran. Dodatna mogućnost je i ubacivanje procesora koji bi beležio video snimak irisa i upoređivao ga sa onim koji je korisnik prethodno pohranio u bazu kako bi nivo bezbednosti bio dodatno pojačan.

Ekstra mogućnosti

Nova biometrijska kamera, kako se očekuje, imaće i night vision funkcionalnost, 3D senzor i mogućnost praćenja pozicije i kretanja oka.

To znači da ova tehnologija svoju primenu može naći i van mobilnih telefona – kod televizora, desktop računara, tableta…

Kao što smo već rekli, ova tehnologija mogla bi postati dostupna korisnicima već naredne godine, ali to uopšte ne mora biti tako. Kako je praksa pokazala, velike kompanije često patentiraju nove tehnologije kako bi se obezbedile u daljoj budućnosti, ali se dešava i da neki iziumi nikada ne budu primenjeni u praksi.

Ovaj patent Samsung je predao još 2014. godine, ali im je on tek sada odobren, tako da ostaje da sačekamo i vidimo šta nam spremaju u Samsungovoj poslastičarnici gedžeta.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit