Saznajte da li vam je mobilni telefon hakovan

hakovan mobilni telefon

Da li je moj telefon hakovan? Ovo je pitanje koje verovatno niste postavili sebi, a moglo bi vas puno koštati.

U svojim mobilnim telefonima čuvamo značajne lične informacije – od fotografija, do bankovnih računa i različitih lozinki. Preko mobilnog pristupamo društvenim mrežama, mailovima, šaljemo dokumenta i informacije. Ako bi se neko neovlašćeno dočepao tih informacija mogao bi da nam nanese veliku štetu.

Ako želite da saznate kako da utvrdite da li se vaš telefon našao na meti hakera, nastavite da čitate.

Kako mobilni telefon može biti hakovan?

Najlakši način na koji mobilni telefon može biti hakovan jeste instaliranje određenih programa poput SpyPhoneApp, Spyzie ili Spyera. Dovoljno je da se vaš otključani telefon nađe u pogrešnim rukama na samo par minuta i haker će imati pristup vašim pozivima i porukama preko društvenih mreža.

Ovo su programi koje, uglavnom na zapadu, poslodavci instaliraju na službene telefone svojih zaposlenih kako bi pratili njihovu poslovnu komunikaciju i zaštitili svoje poslovanje.

Drugi način za hakovanje mobilnog je preko otvorenih Wi-Fi mreža u restoranima, kafićima ili javnim mestima. Upravo zato korišćenje ovakvog interneta nije preporučljivo.

Još jedan način je preko SMS poruke koja sadrži link. Ukoliko na link u malicioznoj poruci kliknete, zapravo pokrećete skidanje aplikacije koja će zaraziti vaš telefon i hakeru dati pristup vašem telefonu.

Načina za hakovanje mobilnog telefona je mnogo. Ovo su bili samo neki od najčešće korišćenih i zato je važno da znate…

Koji su znaci da je mobilni telefon hakovan?

Postoji nekoliko znakova koji mogu ukazivati na to da je vaš telefon hakovan:

Našli ste aplikacije koje niste sami instalirali

Proizvođači telefona i provajderi, ponekada mogu da instaliraju određene aplikacije prilikom updata uređaja. Međutim, uvek je bolje proveriti da li se možda radi o malicioznim aplikacijama. Ako ih niste instalirali vi, proizvođač ili operater, mora biti da je u pitanju bio haker.

Baterija se prebrzo troši

Ukoliko se baterija na vašem telefonu iznenada prazni veoma brzo, za to mora postojati razlog, a to može biti maliciozna aplikacija koja sve vreme radi u pozadini i krade vaše podatke.

Ove aplikacije su napravljene tako da se same aktiviraju, a korisnik ni ne zna da su instalirane. Međutim, njihov rad ostavlja trag na utrošku baterije.

Telefon radi sporije

Pored povećanog utroška baterije, hakerske aplikacije koje rade u pozadini troše i resurse procesora mobilnog telefona. Posledica je usporen rad uređaja koji je pod velikim opterećenjem.

Telefon se greje ili restartuje sam od sebe

I to čak i kada ne radite ništa na njemu. Ovo je znak da postoji aplikacija koja radi u pozadini i crpi resurse telefona. Sa ovim može biti povezano i restartovanje telefona koje se dešava samo od sebe, pozivi ili SMS poruke koje se samostalno obavljaju ili aplikacije koje se same pale i gase, a jedan od znakova je i povećano trošenje megabajta vašeg mobilnog interneta.

Eho tokom razgovora

Ako tokom poziva čujete kako vaš ili sagovornikov glas odzvanjaju ili postoje šumovi i zvuci koje ranije niste čuli, moguće je da ste žrtva hakera koji prati vaš telefon ili prisluškuje razgovore.

Imate probleme sa mailom

Ako mailovi koje šaljete, bilo sa telefona ili sa računara, završavaju u spamu to može biti znak da neko neovlašćeno koristi vaš mail i da ga je podesio tako da radi preko nekih neovlašćenih servera.

Šta raditi ako se pojave ovi simptomi?

Najsigurnije rešenje jeste da svoj uređaj donesete u ProMobi servis mobilnih telefona. Naši stručni serviseri brzo će utvrditi o čemu je reč i rešiti svaki problem u najkraćem roku.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit