Sigurnosni problem sa iPhonom. Milioni korisnika u opasnosti od hakerskog napada

Sigurnosni problem sa iPhonom

Preko pola milijarde iPhona i iPada nalazi se u opasnosti od hakerskog napada zbog „rupe“ u Mail aplikaciji, otkriva kompanija ZecOps koja se bavi cajber bezbednošću. Stručnjaci kompanije Apple naporno rade kako bi napravili zakrpu i rešili problem.

 

Bag star više od dve godine

Kako se navodi, ovaj problem postoji još od januara 2018. godine, od kada ga hakeri eksploatišu, ali nije poznato ko stoji iza svega. Svim korisnicima koji su bili izloženi napadima bila je poslata prazna email poruka koja je prouzrokovala zatvaranje aplikacije i resetovanje telefona.

Iz firme ZecOps kažu da vlasnici uređaja nisu morali ni da otvore ovaj email kako bi došlo do resetovanja iPhona, već da je bilo dovoljno da Mail aplikacija uradi download poruke.

Nakon toga, hakeri su imali pristup kontaktima, fotografijama i drugim podacima na telefonu žrtve.

Pored toga, hack je i samu Mail aplikaciju učinio ranjivom omogućavajući hakerima da pristupe privatnim mailovima.

Veruje se da broj korisnika iPhona kojij su se našli na meti ovog hakovanja nije veliki, dok iz kompanije Apple poručuju da je rešenje problema pronađeno i da će korisnicima uskoro biti dostupan update aplikacije.

 

Šta uraditi do tada?

Ukoliko ste zabrinuti zbog ovog problema uvek možete deinstalirati Mail aplikaciju sa svog iPhona ili iPada. U međuvremenu na raspolaganju su vam brojne mail aplikacije koje sjajno rade svoj posao. Zapravo, mnogi korisnici Apple uređaja radije koriste ove third party aplikacije budući da im pružaju neke funkcionalnosti koje izostaju iz preinstalirane Mail aplikacije.

S druge strane, ukoliko vam se ove aplikacije ne dopadnu, mada je za tako nešto verovatnoća zaista mala, nakon što Apple bude izbacio update, uvek se možete vratiti originalnoj aplikaciji i nastaviti tamo gde ste stali.

Takođe, ukoliko ste se našli na meti hakera, izlogujte se iz Mail aplikacije i preventivno promenite lozinku na svom mail nalogu.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit