Skrivene mogućnosti i postavke koje nam donosi iOS 17

Skrivene mogućnosti i postavke koje nam donosi iOS 17

Ponekad su skrivene mogućnosti one koje potpuno mogu promeniti način na koji koristite svoj iPhone, a iOS 17 nam bez sumnje donosi neke od njih. Evo šta možete očekivati.

Verifikacioni kodovi koje dobijamo porukama nestaju sa dolaskom iOS 17

Brojni nalozi, sa sobom nose i brojne prijave, čiji je neizostavni deo – verifikacioni kod. Ove poruke često “zatrpaju” ostale važne SMS-ove i e-mailove, a iOS 17 se postarao da to više ne bude slučaj. 

Pitate se kako? Od sada se svi verifikacioni kodovi automatski brišu nakon što ih unesete u odgovarajuće polje. 

Apple Maps postaje dostupan čak i ako nemate pristup internetu

Ova funkcija se čekala već neko vreme, ali Apple je konačno omogućio preuzmanje i  korišćenje offline mape u aplikaciji Maps na iOS 17. Sada možete lakše navigirati putevima, autoputevima i tunelima – čak i ako nemate internet.

Vidžeti na iPhone-u su od sada interaktivni uz iOS 17

Ako dodirnete vidžet na iOS 16, bićete preusmereni na odgovarajuću aplikaciju. Na primer, ako dodirnete vidžet za vreme, preći ćete na aplikaciju za vreme. Logično, zar ne?

Međutim, sa iOS 17, nekoliko vidžeta – uključujući Apple Music i Home – postaju interaktivni, što znači da možete kontrolisati aplikaciju direktno iz vidžeta. U Apple Music vidžetu možete pauzirati i reprodukovati pesme, ali i videti listu nedavno slušane muzike.

Uživajte u pesmam bez prekida

Umesto naglog ili tihog prelaska sa jedne pesme na drugu, iOS 17 donosi efekat prelaska između pesama u Apple Music-u. 

Alat za identifikovanje oznaka za održavanje odeće

Oznake za etiketi odeće služe kao instrukcije kada su u pitanju pranje i sušenje, ali ako nemate pojma šta ovi hijeroglifi znače, Apple je tu da vam pomogne.

Sve što treba da uradite je da fotografišete oznaku i aktivirate vizualno prepoznavanje. Ovaj alat je do sada mogao prepoznati reči, biljke, spomenike i druge objekte, a od sada vam pruža i osnovne informacije o pravilom održavanju vaše garderobe.

…a uz iOS 17 sada možete saznati šta svi ti svetlosni znakovi na instrument tabli vašeg automobila znače

Ako ste vozač, a pogotovo vozač početnik, sigurno vas je bar jednom uhvatila panika  jer vaš automobil pokušava nešto da vam kaže, a vi niste sigurni šta ta lampica na instrument tabli znači. Bez brige ovo vam neće više proviti glavobolje. 

Pored oznaka za pranje, novi iOS17 može analizirati svetlosne signale na instrument tabli vašeg automobila. Ponovo, sve što treba da uradite je da napravite fotografiju i proverite šta vizualno prepoznavanje ima da kaže o vašim svetlosnim signalima. Možda je vreme da proverite kočnice!

Ne čitajte članke – slušajte ih 

Tokom poslednjih 10 godina, podkasti su postali sve popularniji, i to s razlogom. Lako ih je konzumirati, možete ih slušati bilo gde, čak i dok vozite.

Ako ste ljubitelj podkasta, sigurno ćete uživati u novoj funkciji iOS-a 17 koja vam omogućava da zamolite Siri da vam pročita vesti, informativne sajtove ili bilo šta drugo na Safariju naglas. Nema potrebe za čitanjem.

Siri ima još nekoliko trikova u rukavu 

I Siri je dobila blago osveženje na iOS 17, uključujući dve nove funkcije koje će definitivno promeniti način na koji interagujete sa ličnim glasovnim asistentom.

Prvo, više ne morate da kažete „Hej, Siri“, već samo „Siri.“ I drugo, možete joj uputiti zahtev za zahtevo, bez pauze između. Na primer, možete reći nešto poput „Siri, daj mi putanju do teretane i pusti mi plejlistu za teretanu.“

Ako zaboravite svoju novu šifru za iPhone, ne brinite! 

Promenili ste lozinku na nekom od svojih naloga, nova je verovatno sačuvana u cloud-u tako da je ne morate pamtiti za sledeći put. Ipak, ovo ne možete učiniti sa svojom šifrom za iPhone.

Pre iOS 17, ako zaboravite svoju šifru, jedini način da se ponovo prijavite bio je potpuni reset vašeg iPhone-a. Ako sada zaboravite šifru, možete koristiti staru – ali samo 48 sati nakon što napravite novu šifru. Dakle, brzo se pokrenite!

Lako podelite lozinku

Ako ste umorni od kopiranja i lepljenja lozinki u svojim porukama kako biste ih delili sa svojim voljenima, iOS 17 ima novu funkciju koja vam omogućava da napravite grupu kako biste brzo delili lozinke i šifre sa njima, preko njihovih uređaja.

I pretraga kroz SMS poruke postaje mnogo lakša

Hitno vam treba određena poruka, a vi nikako ne uspevate da je nađete u hiljadama drugih. Naravno, možete pomerati gore-dole, ali iOS 17 je pretragu u aplikaciji Poruke učinio mnogo moćnijom.

Sada možete filtrirati svoje pretrage po nazivu osobe, fotografiji, lokaciji i još mnogo toga, kako biste brzo pronašli ono što tražite.

Zadržite svoje privatno surfovanje – privatnim! 

Ako pozajmljujete telefon nekom članu porodice, posebno detetu, možda ćete želeti da vidite šta su pregledali. Veoma lukava deca možda znaju da privatno surfovanje ne beleži istoriju.

Na iOS 17, sada možete omogućiti postavku koja zahteva Face ID ili šifru da biste pristupili privatnom surfovanju u Safariju.

Ako uvek gubite svoj Apple Watch, svideće vam se ovaj novi dodatak 

Control Center na vašem iPhone-u je mesto gde možete brzo pokrenuti različite radnje jednim dodirom, kao što je uključivanje blica ili omogućavanje tamnog moda. Sa iOS 17, sada ćete takođe moći da locirate i svoj Apple Watch.

Uz iOS 17 možete prekinuti sa GIF distrakcijama u Safariju 

GIF-ovi mogu biti izuzetno distraktivni kada pretražujete svoj telefon – čitanje članaka ponekad može biti praćeno animacijama sa svih strana.

Ako želite smanjiti haos, iOS 17 sada ima postavku koja vam omogućava da zaustavite automatsko pokretanje GIF-ova u Safariju, što olakšava čitanje bez ometanja.

Povećajte sliku da biste brzo isekli fotografije 

Isecanje fotografije ili videa je relativno jednostavno na iPhone-u – ali proces postaje još lakši zahvaljujući iOS 17. Umesto da idete u režim za uređivanje, sada jednostavno možete zumirati fotografiju, a zatim dodirnuti novo dugme za isecanje koje se pojavi da biste promenili veličinu slike tačno onako kako je vidite na ekranu.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit