Šta je brzo punjenje mobilnog telefona

Brzo punjenje mobilnog telefona

Brzo punjenje moblinog telefona je pogodnost koju ističu svi brendovi kao prednost novijih modela uređaja. Međutim, da li znate šta je brzo punjenje mobilnog telefona i kako funkcioniše?

 

Šta je važno kod brzog punjenja mobilnog telefona?

Ovde postoje tri važne stavke:

– amperaža,odnosno količina struje koja teči iz baterije u vaš telefon.

– napon ili jačina struje

– količina vati odnosno amperaža pomnožena sa naponom.

 

Za brzo punjenje telefona potrebna je odgovarajuća oprema. Potrebno je da sam uređaj i punjač koriste isti standard brzog punjenja, a obično je potrebno da i kabl bude u istom standardu.

Ovde je potrebno uzeti u obzir maksimalnu brzinu punjenja koju podržavaju punjač i kabl. Recimo, ukoliko koristite 27W punjač sa telefonom koji ima maksimalnu brzinu punjenja od 18W, telefon će se puniti na 18W.

Originalne i najpopularnije vrste standarda za brzo punjenje su USB napajanje i Qualcomm Quick Charge. Pored njih postoje TurboPower, Adaptive Fast Charging ili SuperCharge. Mnogi od njih temelje se na Qualcomm Quick Charge.

Slično tome, Apple koristi USB-PD standard u svojim uređajima, tako da će vaš iPhone biti kompatibilan sa svim USB punjačima i kablovima.

 

Koliko je bezbedno brzo punjenje telefona?

Kao što i samo ime kaže, brzo punjenje telefona je tehnologija koja omogućava vašem uređaju da se puni brže nego li što je to obično slučaj.

Međutim, posledica brzine jeste povećanje temperature. Drugim rečima, brzo punjenje dovodi do većeg zagrevanja baterije telefona, ali i samog punjača budući da oni operišu sa većom količinom struje.

Zato je od velike važnosti da koristite punjače i kablove visokog kvaliteta. Prilikom kupovine obratite pažnju na to da ove komponente poseduju sve potrebne sertifikate čime se osigurava da brzo punjenje telefona bude jednako bezbedno kao i standardno punjenje.

Na ovaj način izbećićete rizike i moži da uživate u svim pogodnostima brzog punjenja telefona.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit