Šta je FRP zaštita podataka na mobilnom telefonu?

Zastita podataka na mobilnom telefonu

FRP je skracenica od Factory Reset Protection – opcija kojom je omogućena zaštita podataka na mobilnom telefonu u slučaju da je vaš Android ljubimac izgubljen ili ukraden.

Factory Reset Protection je moguće aktivirati na svim verizijama Androida od verzije Lolipop 5.1.

Kako ova zaštita podataka na mobilnom radi?

FRP zaštita podataka na mobilnom telefonu se aktivira automatski, kada podesite svoj Google nalog.

FRP funkcioniše tako što sprečava korišćenje Android mobilnog telefona nakon resetovanja na fabrička podešavanja i to sve dok se ne prijavite koristeći Google korisničko ime i lozinku. Naravno, ove parametre je potrebno prethodno podesiti na telefonu.

Zato je jako bitno da čuvate podatke vašeg Google naloga (korisničko ime i lozinku) kako biste nesmetano mogli da koristite telefon. Posebnu pažnju potrebno je obratiti kada kupujete polovan, odnosno telefon koji je koristila neka osoba pre vas. U ovom slučaju neophodno je da proverite da li je ova opcija isključena na telefonu. U suprotnom, može se dogoditi da mobilni telefon nećete moći da koristite.

FRP zaštita mobilnog u slučaju krađe

Ne daj Bože, ali dogodilo se da ste svoj mobilni telefon izgubili ili vam je ukraden. Ako neko neovlašćeno pokuša da resetuje vaš telefon, FRP će osigurati se vaš uređaj prijavljuje i dalje koristeći Google originalno korisničko ime i lozinku.

To znači da druga osoba neće moći da ga resetuje i koristi i da je osigurana zaštita vaših podataka na mobilnom telefonu.

Naravno, moguće je da se dogodi i da zaboravite pristupne podatke. Ako ne možete da se setite bilo koje informacije o Google nalogu, možete da svoj telefon, zajedno sa dokazom o kupovini, pošaljete u ovlašćeni servisni centar poput ProMobi servisa, koji će uz pomoć posebne procedure resetovati vaš telefon na fabrička podešavanja.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit