Šta je hibernacija na laptopu i čemu služi?

Šta je hibernacija na laptopu i čemu služi?

Hibernacija ili ti “zimska dremka” je korisna funkcija na laptopu koja vam omogućava da brzo i lako nastavite svoj prethodni rad bez gubljenja vremena na ponovno pokretanje programa i pronalaženje dokumenata. Takođe je sigurna i praktična opcija za duže periode nekorišćenja, pružajući uštedu energije i produženo trajanje baterije.

Hibernacija vam štedi vreme i omogućava brz povratak na posao

Jedna od opcija za isključivanje laptopa koja omogućava korisnicima da sačuvaju svoj rad i brzo se vrate tamo gde su stali jeste hibernacija.

Uobičajeno isključivanje računara zahteva da sačuvate svoj rad, zatvorite sve programe i ponovo ih pokrenete kada se vratite. Međutim, hibernacija vam omogućava da laptop ostane uključen, ali sa smanjenom potrošnjom energije. Svi otvoreni programi i dokumenti ostaju sačuvani u memoriji (RAM), dok se ostale komponente računara isključuju ili prelaze u stanje niske potrošnje.

Kada ponovo podignete ekran, laptop će se brzo pokrenuti, omogućavajući vam da nastavite tamo gde ste stali bez gubljenja vremena na ponovno pokretanje programa ili pronalaženje dokumenata.

Da li hibernacija može naneti štetu laptopu?

Ukoliko laptop ostavljate u stanju hibernacija na par dana ili duže, uređaj neće imati nikakve posledice. Kada se laptop nalazi u stanju hibernacije, stanje RAM-a, uključujući otvorene programe i dokumente, se „zamrzava“ i skladišti na hard disku ili SSD uređaju.

Ovo omogućava da laptop troši minimalnu energiju, čime se produžava trajanje baterije. Poslovni laptopovi često ostaju u stanju hibernacije tokom vikenda ili čak tokom godišnjeg odmora, a ovo stanje neće oštetiti ni hardver ni softver.

Kako aktivirati hibernaciju na laptopu?

Uključivanje hibernacije je veoma jednostavno, posebno na Windows operativnom sistemu. Pristupite Control Panelu, pronađite stavku „Power Options“ odaberite opciju „Choose what the power buttons do“, koja se nalazi na levoj strani prozora, a zatim odaberete režim u koji će vaš laptop ući nakon što zaklopite ekran (Hibernation).

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit