Šta je i kako se koristi opcija “Ne uznemiravaj/Fokus” na Mac računarima?

Šta je i kako se koristi opcija “Ne uznemiravaj/Fokus” na Mac računarima?

Koliko puta dnevno obavljate neki bitan posao, ali Vam  uporedo stiže gomila obaveštenja koja Vam odvlači pažnju, iako većina njih nije od velike važnosti u tom trenutku? E, kako bi Vam rešio ovaj problem, Apple je, na svojim Mac računarima, napravio funkciju “Ne uznemiravaj”, a od skoro postoji i unapređena verzija ove funkcije pod nazivom “Fokus” koja ima dodatne mogućnosti.

Naime, podešavanjem Fokusa na Mac-u podrazumeva se sinhronizacija sa Vašim iPhone-om, iPad-om i Apple Watch-om. Dakle, ako uključite postavku “Ne uznemiravaj” na svom Mac-u, ona se takođe aktivira na vašem iPhone-u i obrnuto.

Aktiviraj Fokus, povećaj produktivnost!

Ako se pitate kako aktivirati ovu opciju, ne brinite, objašnjenje sledi.

U folderu “Sistem Preferences” pronađite “Notifications & Focus”, a zatim izaberite karticu Focus.

Ova funkcija nudi šest različitih opcija od kojih je “Ne uznemiravaj” opšta postavka za sve okolnosti, ali takođe možete konkretnije podesiti da li će vam obaveštenja stizati u periodu kada vozite, vežbate, spavate, uživate u slobodnom vremenu ili radite.

Kliknite opciju “Ne uznemiravaj”, a u okviru “Dozvoljena obaveštenja od ” izaberite kontakte od kojih želite da ih dobijate klikom na (+) . Ukoliko biste da uklonite kontakt, izaberite ime osobe i kliknite na dugme minus (-).

Zatim po istom principu u ostalim odeljcima kao npr.  “Aplikacije”, ograničite distrakciju, a na dugme “Opcije” možete podesiti vremenski period ili lokaciju na kojoj želite da ograničenja nastupe.

Bonus opcija

Označavanjem polja “Deli status fokusa” možete dozvoliti svom uređaju da, ljudima koji pokušavaju da vas kontaktiraju, pošalje obaveštenje da Vam je aktivirana opcija “Ne uznemiravaj”.

Vožnja, Fitnes, Lično, Spavanje i Posao su podrazumevane postavke fokusa, ali možete ih dodati još ili ukloniti postojeće režime.

Kada je Focus podešen, više nećete morati da ulazite u sistemske postavke da biste promenili podešavanja. Samo kliknite na ikonicu Kontrolnog centra na traci menija i izaberite Fokus.

U slučaju vaš Mac računar “odbija poslušnost” ili Vas muči neki kvar, onda je ProMobi servis Apple računarapravo mesto za Vas. Donesite svoj uređaj, ili nam ga pošaljite kurirskom službom, i u najkraćem vremenskom roku, Vaš Mac će ponovo raditi kako treba.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit