Šta je iPhone dobio novim apdejtom iOS 11?

Apple je objavio novi apdejt operativnog sistema za iPhone – iOS 11. Opciju nadogradnje su dobili svi korisnici iPhone telefona koji su predstavljeni od 2013. godine – 5s, 6, 6 Plus, 6s, 6s Plus, SE, 7 i 7 Plus. Pored optimizacije i blagog unapređenja dizajna, iOS 11 donosi par zanimljivih opcija koje vam mogu biti od koristi.

Prilagodljivi kontrolni centar

Do sada je kontrolni centar, kome se pristupa prevlačenjem sa donje strane ekrana, imao predefinisane prečice koje nisu mogle da se izmene. Korisnici su se žalili i…

Od sada je moguće prilagođavati ih onako kako vama odgovara. Prilagođavanje se vrši u opciji Settings – Control Ceter – Customize Controls.

Snimanje ekrana (Screen Recording)

Pomoću ove opcije u iOS11 možete snimiti ono što se dešava na vašem ekranu i sačuvati kao video fajl koji možete podeliti sa prijateljima.

Pokretanje snimanja se vrši pomoću opcije iz kontrolnog centra, a tokom snimanja možete uključiti i mikrofon, kako bi se uz video zabeležio i zvuk, na primer, ako želite da ispratite snimljen sadržaj govorom.

Upravljanje i deljenje screenshot-ova

Kada napravite screenshot više ne morate, kao ranije, da idete u galeriju da biste ga podelili, već vam se odmah nudi opcija da dodate nešto na njemu (tekst, oznaku i sl.) i da ga podelite.

Kada završite sa deljenjem, nudi vam se opcija da ga sačuvate ili izbrišete.

Screenshot kao i ranije možete napraviti istovremenim pritiskom Home dugmeta i dugmeta za paljenje/gašenje telefona.

Menadžer datoteka (File Manager)

Apple je konačno u iOS11 omogućio čuvanje datoteka u memoriju telefona i upravljanje istim pomoću aplikacije „Files“.

Ova aplikaciju nije potrebno posebno preuzimati sa App Store-a, već će se pojaviti nakon update-a na iOS 11. U „Files“ su dobro integrisani i Cloud servisi, pa ćete iz jedne aplikacije moći da kontrolišete i svoje datoteke koje čuvate na iCloud-u, Dropbox-u, Google Drive-u, OneDrive-u i sl.

Prepoznavanje QR kodova

iOS 11 donosi i novu opciju na kameri – očitavanje QR kodova. Više nije potrebno koristiti posebne aplikacije za očitavanje QR kodova, dovoljno je uključiti kameru i uperiti u kod koji želite da očitate i ona će prepoznati da je u pitanju QR kod i ponuditi vam opciju da otvorite sadržaj koji stoji izda koda.

„Ne uznemira vaj dok vozim“ (Do Not Disturb While Driving)

Ova opcija je dizajnirana tako da poveća bezbednost tako što vam neće prikazivati notifikacije dok vozite.

Notifikacije će se prikazati kada završite vožnju, a pošiljioci poruka će dobiti automatski odgovor na upućene poruke da trenutno vozite i da ćete se javiti kada stignete na odredište. Ova opcija se može uključiiti isključiti ručno, a možete je podesiti da se automatski uključi kada se povežete na Bluetooth sistem u vašem autu.

 

A koje nove funkcije u iOS11 se vama najviše sviđaju?

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit