Šta možemo očekivati od iPhone 14 telefona

Šta možemo očekivati od iPhone 14 telefona

Iako ćemo još malo sačekati do puštanja u prodaju novog iPhone 14 telefona, uveliko kruže priče o značajnom unapređenju u radu koje bi trebalo da donese nova serija Apple uređaja.

Gotovo je sigurno da će iz ponude izostati mini model od 5.4 inča već i da će se Apple fokusirati na telefone većih dimenzija – iPhone 14 od 6.1 inča, iPhone 14 Pro od 6.1 inča, iPhone 14 Max od 6.7 inča kao i iPhone 14 Pro Max od 6.7 inča.

“Urez” odlazi u penziju?

Od 2017. godine iPhone uređaji dobili su Face ID i urez na prednjoj strani za smeštanje sve neophodne opreme za skeniranje lica. Ali, to će se, prema svemu sudeći, promeniti lansiranjem iPhone 14. Očekuje se da će model iPhone 14 Pro dobiti kozmetičku promenu na ekranu tako da će se umesto “ureza” na prednjoj strani naći kombinacija kružno isečenong prostora za smeštanje kamere uparenog sa izrezom u obliku pilule za smeštaj ključnih Face ID komponenti.

Pored toga, ne očekuju se druge značajne promene u pogledu dizajna, izuzev mogućnosti da će kamere sa zadnje strane uređaja biti tanje, a da će njihov ram zauzimati više prostora kod Pro modela.

Novi iPhone modeli uvek uključuju poboljšanje kamere, pa tako i iPhone 14, sasvim sigurno, neće biti izuzetak. Očekuju se poboljšanja Ultra Wide kamere sa mogućnošću dodavanja periskopskog sočiva koje će dozvoliti veći optički zum, ali je i dalje nejasno da li će ovo poboljšanje doći 2022. ili 2023. godine.

iPhone Pro modeli bi trebalo da dobiju nove kamere sa 48 mega piksela i mogućnost za snimanje 8k videa. Ipak, ova poboljšanja, nažalost, verovatno neće biti dostupna na standardnim iPhone modelima.

Novi čip?

Glasine govore da bi iPhone 14 mogao da nastavi da koristi A15 čip, dok bi unapređeni A16 bio rezervisan samo za Pro modele. Iza ovakve opcije stoje mogućnost smanjenja troškova u uslovima otežane nabavke komponenti.

Ipak, pretpostavlja se da će Apple koristiti Qualcomm Snapdragon X65 čip koji je prvi 5G modem od 10 gigabajta sa bržom moći povezivanja i dodatnim poboljšanjima kontektivnosti. Očekuje se i uvođenje novog satelitskog sistema koji bi omogućavao pozivanje u hitnim slučajevima i u uslovima bez mrežne pokrivenosti.

SIM ili eSIM tehnologija

iPhone 14 bi mogao da bude bez fizičke SIM kartice. Umesto toga bila bi primenjena eSIM tehnologija kao jedina opciju. Međutim, budući da eSIM nije dostupan u svim zemljama Apple će, za svoje korisnike koji nisu u prilici da koriste e SIM, morati da obezbedi i modele sa nano Sim katricom.

Datum lansiranja

Očekuje se da će Apple predstaviti modele iPhone 14 na događaju koji će se održati u septembru 2022. godine, ako Apple prati prethodne vremenske rokove lansiranja. Većina iPhone događaja se održava tokom prve ili druge nedelje septembra pa je ovo period kada možemo očekivati novi iPhone 14.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit