Šta uraditi kad aplikacija na telefonu zablokira

Šta uraditi kad aplikacija na telefonu zablokira

Ovo je nešto što se svima desilo makar nekoliko puta. Koristimo neku aplikaciju i, odjednom, ona prosto zablokira i mobilni telefon više ne možemo da koristimo. U najmanju ruko ovo je baš iritantno, posebno ukoliko nam je neophodno da telefon odmah koristimo za slanje važne poruke ili obavljanje hitnog poziva.

Međutim, ukoliko aplikacija na pametnom telefonu zablokira, postoji nekoliko stvari koje možete uraditi kako bi rešili ovaj problem.

Zašto aplikacija zablokira?

Kada aplikacija na mobilnom telefonu zablokira, to obično znači da je iznenada prestala da radi, odnosno da problem nije u samom telefonu. Uzrok može da leži u interfejsu, koji je “zabagovao”, ili je jednostavno sama aplikacija doživela krah i prestala da radi. U prevodu, aplikacija je, privremeno ili trajno, pokvarena.

Ipak, u najvećem broju slučajeva stvar je moguće rešiti. Za to postoje jasne smernice koje će vam pomoći da svoj telefon ponovo “oživite”.

Aplikacija ne radi na iPhoneu?

Ako aplikacija na iPhoneu iznenada počne da “odbija poslušnost”, evo šta treba da učinite. Najpre, ugasite aplikaciju tako što ćete je prevući van ekrana. Nakon toga sačekajte par sekundi i pokrenite je ponovo. Ukoliko to ne urodi plodom, restartujte telefon i pokrenite aplikaciju ponovo. Nakon što ste to učinili sve bi trebalo da radi normalno.

Preporuka je i da proverite da li postoji nova verzija same aplikacije. Naime, ažuriranja aplikacije služe da bi se rešile eventualne greške koje je sprečavaju da ispravno funkcioniše.

Pored toga savet je da napravite i update operativnog sistema na iPhonu i instalirate najnoviju verziju. Da biste proverili koju iteraciju iOS imate na svom uređaju idite na Settings > General > Software Update. Telefon će vas obavesti koju verziju koristi i da li je potrebno ažuriranje.

Pod uslovom da ništa od gorenavedenog ne daje rezultata, preostaje vam samo da obrišete aplikaciju i ponovo je preuzmete sa App Storea. U slučaju da i nakon svega ovoga aplikacija ne radi kako treba, onda je najverovatnije problem u samom njenom kodu i najbolje je da potražite njenu alternativu.

Aplikacija ne radi na Androidu?

Ako je aplikacija blokirala na Android telefonu, prvo probajte da zatvorite aplikaciju, pa istu opet pokrenite. Sledeće što biste trebali da učinite jeste restartovanje uređaja i novi pokušaj da aplikaciju upalite.

Kao i kod iPhone-a, provera da li je potrebno ažuriranje operativnog sistema je obavezna. To ćete obaviti ovako:Settings > System > Advanced > System Update. Nakon što ste napravili ažuriranje, probajte da pokrenete aplikaciju koja vam zadaje muke.

Ako ni to ne pomogne, očistite tzv. cache memoriju aplikacije, koja je možda uzrok problema. To ćete učiniti tako što ćete u podešavanjima na telefonu, pronaći problematičnu aplikaciju i ući u nju. Potom potražite opciju Clear App Cache i tapnite na nju.

U slučaju da i nakon ovoga dolazi do problema, preostaje još da obrišete i reinstalirate aplikaciju.

Probali ste sve navedene opcije, ali aplikacija ili više njih i dalje koče, restartuju telefon i ne rade kako treba? U tom slučaju uvek možete da se obratite ProMobiju, koji je ovlašćeni servis za iPhone, Samsung, Huawei, Honor, Motorola, Lenovo, Asus i Vivo telefone, kako bi smo rešili svaki problem sa mobilnim telefonom.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit