Šta zapravo znači stopa osvežavanja ekrana na mobilnom telefonu

Stopa osvežavanja ekrana

Stopa osvežavanja ekrana ili screen refresh rate je podatak koji proizvođači veoma često posebno naglašavaju prilikom predstavljanja novih telefona. Međutim, šta ovaj podatak zapravo znači i od kakvog je značaja za vas kao korisnika?

 

Šta zapravo znači stopa osvežavanja ekrana?

Da bi ekran stvorio iluziju prikazivanja pokretinih slika, mora se osvežiti (da pojednostavljeno kažemo „trepnuti“) mnogo puta. Naravno, ono što zpravo zaista vidimo na ekranu je niz nepokretnih kadrova koji se puštaju jedan za drugim, ali velikom brzinom. I, što je brzina osvežavanja veća to su „pokreti“ fluidniji.

Kakvu razliku veće osvežavanje pravi na mobilnom telefonu?

Veća stopa osvežavanja jednostavno poboljšava celokupno mobilno iskustvo tako da sve što radite na njemu bude glatkije.

Ovo se posebno može primetiti kod video igrica. Recimo telefon čiji ekran ima brzinu osvežavanja od 120 Hz, čini da nema nikakvog seckanja i zastajkivanja tokom igranja.

 

Da li je brža stopa osvežavanja uvek bolja?

Odgovor je i da i ne. Da zasto što će sa većom stopom osvežavanja, kao što smo već rekli, sve biti prijatnije za korišćenje i interakciju. S drute strane, što više Hz ima ekran, to veću količinu struje zahteva. Drugim rečima, baterija će trajati kraće. Još ukoliko telefon ima ekran velike dijagonale, može se dogoditi da baterija neće uspeti da izdrži ni pola dana jačeg korišćenja uređaja.

Ovo je jedan od glavnih razloga zbog koga određeni brendovi ne žele da u svoje nove uređaje ugrade ekrane koji imaju stopu osvežavanja veću od 120 HZ koja je postala standard kod telefona više klase.

Opet, ima i onih proizvođača koji ulažu ogromna sredstva u inoviranje novih tehnologija koje će omogućiti da komponente telefona budu manje i tako ostave mesta za veću bateriju. Istovremeno, radi se na tome da telefon bude što štedljiviji i tako omogući korisniku da telefon izdrži što više radnih sati telefona na jednom punjenju.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit