Sve što je potrebno da znate o ekranima mobilnih telefona

Ekran mobilnog telefona

Na tržištu se nalazi čitava plejada različitih mobilnih telefona. Različite rezolucije i tipovi ekrana mogu delovati pomalo zbunjujuće kada birate uređaj za sebe. Ipak je ekran način preko kog direktno stupamo u interakciju sa telefonom i predstavlja važan faktor u odabiru.

Ako želite da znate koji ekran je najbolji za šta i šta znači razlika u rezoluciji, nastavite da čitate.

Rezolucija ekrana mobilnog telefona

Rezolucija ekrana je jedna od stavki koje se ne preskaču kada pričamo o mobilnim telefonima. Uopšteno pravilo ovde je – što veće brojke, to bolje.

Ono što je potrebno uzeti u obzir, kada pričamo o ekranima, jeste:

– veličina ekrana koja se izražava u inčima,

– broj pixela, odnosno koliko sadržaja ekran može prikazati

– gusina pixela, to jest koliko njih se nalazi na jednom kvadratnom inču

HD rezolucija

HD (high definition) ili visoka rezolucija znači da ekran ima 1280×720 pixela. Ovde se u obzir ne uzima koliko je sam display veliki. Ako ima ove brojke dobija etiketu HD.

To znači da će HD ekran prikazivati “lepšu” sliku ukoliko je manje dijagonale, jer će imati veću gustinu pixela. Smatra se da gustina od 300 pixela po kvadratnom inču (ppi skraćeno) predstavlja granicu posle koje ljudsko oko više ne razlikuje različite pixele kada se telefon drži na četrdesetak santimetara udaljenosti.

Full HD

Ovde imamo na delu rezoluciju od 1920×1080 pixela. U ovom slučaju, na telefonima sa ekranom od 5 inča, gustina piksela iznosi oko 440 ppi, dok na ekranima od 5,5 inča ova brojka pada na 400ppi.

2K rezolucija

Ova rezolucija je četiri puta veća od standardnog HD i iznosi 2560×1440 pixela. Zapravo veliki broj laptop računara samo sanja o ovoj rezoluciji, a proizvođači mobilnih telefona su uspeli da je ubace na display telefona.

Zapravo brendovi poput Samsunga ili Huawei ovakve ekrane nude kao standard.

4K rezolucija

Ovde govorimo o budućnosti, iako postoji nekoliko modela telefona koji poseduju ovakav display. 4K ima merke od 4096×2160 piksela i ima onih koji smatraju da je ovakva rezolucija previše za ekran mobilnih telefona, ali i onih koji veruju da će, jednoga dana, tehnologija doći i do 8K.

Naravno, mobilni telefoni se napajaju strujom iz baterije, a što više pixela to veća potrošnja. Zato ne iznenađuje da ekstremno zahtevne radnje, recimo igranje neke opasno dobre igrice na 4K ekranu telefona, može “posrkati” bateriju poprilično brzo.

Tipovi panela

Kada pričamo o vrstama ekrana, odmah se srećemo sa brojnim skraćenicama – LCD, OLED, AMOLED, Super AMOLED…

Šta je tu šta?

LCD

Liquid Crystal Display ili displej sa tečnim kristalom je naziv koji stoji uz čitav niz ekrana koji imaju pozadinsko osvetljenje. Svima je zajedničko da su jeftini za proizvodnju što ih čini privlačnom opcijom za mobilne telefone i tablete.

Ovi ekrani odlično prikazuju sliku pod direktnim suncem, ali ne prikazuju boje najvernije realnosti.

OLED i AMOLED

Active Matrix Organic Light-Emitting Diode ili skraćeno AMOLED veoma je sličan OLED ekranima – Organic Light-Emitting Diode. Razlika je u tankom filmu koji ide preko ekrana. Karakteristika ovih ekrana je da nemaju pozadinsko osvetljenje, već se svaki pixel pali kada se kroz njega propusti struja. Zato bolje prikazuju crnu boju i troše manje struje kada se na ekranu prikazuju tamnije stvari.

Ipak, ovi ekrani su skuplji za proizvodnju, mogu im se javiti “mrtvi” pixeli i daju slabije rezultate kada su direktno izloženi sunčevoj svetlosti. Prednost im je što su tanji od LCD ekrana i mogu biti fleksibilni.

Super AMOLED

Ovo je usavršena verzija prethodnih ekrana. U sebe uključuje mogućnost ubacivanja senzora osetljivih na dodir, daje bolje rezultate pod direktnim suncem, troši manje struje…

Koji display izabrati?

Na kraju i koncu sve zavisi od vaših želja i potreba.

Da li vam je više stalo do jarkih boja ili do dužine trajanja baterije? Da li telefon koristite tokom dana za prepiske, mailove ili samo za telefoniranje i slanje poruka, odnosno koliko vam je važna dobra vidljivost ekrana u toku dana?

Naravno ukoliko ste već odabrali pravi ekran za sebe, a usled kvara ili pada vam je potrebna zamena ekrana, ProMobi servis mobilnih telefonaje uvek tu za vas.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit