Sve što treba da znate o istoriji Android operativnog sistema

android operativni sistem

Android je danas najpopularniji operativni sistem za mobilne uređaje koji koristi većina brendova kao što su Samsung,Nokia,Leonovo,BlackBerry,Huawei,Microsoft… Međutim, njegov uspeh nije došao preko noći. Pa da vidimo, kako je Android OS osvojio svet?

Nastanak Androida

Većina proizvođača mobilnih telefona imala je svoje nezavisne operativne sisteme koje je samostalno razvijala kada je kompanija Google, te 2007. godine prezentovala svoj Android OS.

Na samom početku Android je bio autsajder sa malim brojem aplikacija i partnera koji su ga usvojili. Tržištem je, prilično suvereno, vladao Symbian OS dok je Apple-ov iOS tek bio “dečko koji obećava”.

U toj postavci, niko nije ni sanjao da će Android, samo nekoliko godina kasnije, ostaviti konkurenciju u prašini.

A sve je počelo 2003. godine kada su Andy Rubin, Rich Miner, Nick Sears i Chris White osnovali Android Inc. Ovaj četverac se nameračio da ostvari jednu jasnu ideju – napraviti pametnije mobilne uređaje koji su svesni lokacije i želja svojih korisnika.

Sam rad kompanije bio je obavijen velom tajne. Jedino što se moglo čuti jeste da je 2005. bankrotirala, nakon čega ju je kupio Google i zadužio je da kreira operativni sistem za mobilne telefone.

Objavljivanje vesti

Tog 5. novembra 2007. kada je Android operativni sistem predstavljen javnosti, Andy Rubin ga je opisao sledećim rečima:

“Android je prva zaista otvorena platforma za mobilne uređaje. Uključuje operativni sistem, korisnički interfejs i aplikacije i sav ovaj softver će raditi na mobilnom telefonu, ali bez prepreka koje nose autorska prava, što je do sada kočilo inovacije u mobilnoj industriji… Kroz duboko partnerstvo sa operaterima, proizvođačima uređaja, programerima i drugima, nadamo se stvaranju otvorenog ekosistema za svet mobilnih uređaja kroz stvaranje standarda, mobilnu platformu otvorenog softvera”.

Iako je start bio spor, godinu dana kasnije pojavio se prvi mobilni telefon sa Android operativnim sistemom. Bio je to HTC Dream.

Ipak se okreće

Od tog trenutka Android se zavrteo svetom. Ono što ga je činilo privlačnim za proizvođače bila je činjenica da je bio besplatan za korišćenje, a to je značilo ogromnu uštedu. Google se pobrinuo za softver, a proizvođači su imali samo da obezbede hardver.

Prva verzija Androida bila je nazvana Cupcake. Usledile su verzije Donut, Éclair (koji je doneo brojna poboljšanja Google-ovoj mobilnoj platformi), zatim je 2010. pušten Froyo koji je, po prvi put uveo multitasking u svet mobilnih telefona, što je predstavljalo revoluciju.

U periodu 2009. – 2011. godina sve veći broj brendova je usvajao Android i popularizovao ga, čineći da osvaja sve veći udeo na tržištu. Veliku ulogu ovde je odigrao Samsungsvojim modelom Galaxy S koji je, naravno, radio na Androidu i omogućio ovom brendu da 2012. pretekne Nokiabrend u dominaciji tržištem (inače danas Nokia telefoni radne na Androidu).

Android danas

Danas, gde god da se okrenete, videćete ljude koji koriste mobilne uređaje, a najveći deo njih radi na Androidu. Da različite su marke telefona i tableta, ali skoro sve pokreće Google-ov operativni sistem.

Prema poslednjim statistikama, 85% tržišta pripada Androidu, dok je Apple-ov udeo tek 12%. Da, toliko veliki je postao Android, isti onaj koji je nekada bio potpuni autsajder čija je budućnost bila potpuno neizvesna.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit