Tajni kodovi koji vam daju pristup skrivenim funkcijama mobilnog telefona

kodovi za mobilni telefon

Danas praktično svako ima mobilni telefon u svom džepu. Međutim, mali je broj onih koji znaju za sakrivene mogućnosti koje im telefon pruža uz prave tajne kodove. Ovakvih kodova je mnogo. Neki od njih rade na svim telefonima, drugi samo na određenim modelima, ali svima je zajedničko da vam pružaju mogućnost da pristupite različitim korisnim funkcijama.

Saznajte IMEI broj

Ukoliko unesete kod *#06# na ekranu telefona će se prikazati IMEI broj (International Mobile Equipment Identity), ili da tako kažemo jedinstveni matični broj vašeg mobilnog telefona koji sadrži 15 brojeva.

IMEI broj omogućava policiji da pronađe i identifikuje vaš telefon u slučaju krađe, dok operater na osnovu njega može blokirati uređaj.

Takođe, IMEI vam govori i gde je uređaj proizveden, ko ga je sastavio i da li se radi o originalnom aparatu ili ne.

U slučaju nakon unošenja koda *#06# se ipak ne prikaže IMEI broj na ekranu, molimo Vas nadjite više informacija o drugim metodama pronalaženja IMEI broja na sledećem linku.

Statistika i skriveni meni

Kombinacija *#*#4636#*#* može imati različite funkcije u zavisnosti od uređaja koji posedujete.

Ako imate Android telefon ovaj kod će vam pokazati Wi-Fi signal, statistiku korišćenja baterije i procesora telefona kao i mnoge druge informacije. Svaka od ovih sekcija sadrži dodatne informacije pa tako kod baterije možete dobiti podatke o njenom stanju (zdravlju baterije), koliko je napunjena i kolika joj je temperatura u datom trenutku.

Ovaj kod je posebno značajan ako koristite telefone brenda Motorolajer otvara tajni meni u telefonu.

Blokiranje poziva

Ovaj kod funkcioniše samo kod iPhone uređaja i blokira sve dolazne pozive bez potrebe da se telefon gasi ili prelazi u offline mode. Dovoljno je ukucati *33*#.

Naravno, ovu funkciju možete isključiti bilo kada unošenjem koda #33*PIN# i ponovo ćete moći da primate pozive na svoj iPhone.

 

Reinstalacija sistema na Androidu

Unošenje koda *2767*3855# ne samo da će obrisati sve sa vašeg mobilnog telefona, već će napraviti i svežu instalaciju operativnog sistema.

I kod ovog koda potrebno je postupati oprezno jer, nakon što je unet, nema povratka na staro.

Bolja komunikacija

Kombinacija *3370# funkcioniše samo na Apple telefonima. Ovaj kod uključuje takozvano EFR kodiranje koje popravlja kvalitet veze prilikom telefonskog razgovora.

Međutim, aktiviranje ove šifre dovodi do drastično bržeg trošenja baterije telefona, pa se preporučuje samo ako je baš neophodno.

Deaktiviranje ove funkcije se obavlja unošenjem *3370# iznova.

Preslušajte šta ste rekli

Ovaj kod je samo za Android telefone, ali nije dostupan baš na svakom uređaju. Ukoliko radi, ova funkcija omogućava preslušavanje onoga što ste rekli tokom poslednjih 20 telefonskih razgovora.

Ukoliko unesete *#*#8351#*#* moćićete da se podsetite nečeg važnog što ste izgovorili ili se samo zabaviti slušajući sopstveni glas “s druge strane žice”.

Brzo vraćanje na fabrička podešavanja

Ukoliko ste kupili polovan Android telefon ili svoj uređaj poklanjate nekome, dobra praksa je da ga vratite na fabrička podešavanja kako bi naredni vlasnik mogao da uređaj prilagodi sebi. Naravno, na ovaj način brišete i sve podatke iz telefona koje nije moguće vratiti, tako da pažljivo sa korišćenjem ovog koda.

Kako bi ste vratili Android telefon na fabrička podešavanja potrebno je da unesete *#*#7780#*#*

Saznajte broj trenutnog provajdera

Korisnici iPhone telefona mogu lako saznati broj telefona operatera čiju mrežu koriste. Ovo je posebno zgodno ukoliko ste u inostranstvu i koristite karticu lokalnog operatera, a potrebna vam je određena usluga.

Kako bi ste saznali broj ukucajte *#5005*7672# kliknite slušalicu za poziv i broj će vam biti ispisan na ekranu.

samsung galaxy

Power dugme na Androidu

Ako želite da ugasite svoj Android telefon potrebno je da pritisnete Power dugme i zadržite ga malo. Pojaviće se ekran koji vam nudi nekoliko opcija među kojima je i gašenje uređaja. Ako smatrate da ceo ovaj proces predugo traje i želite da ga skratite unesite kod *#*#7594#*#* i vaš telefon će se gasiti bez pokazivanja ekrana sa dodatnim opcijama.

Service meni kod za Galaxy telefone

Ovaj kod funkcioniše samo na SamsungGalaxy telefonima i daje vam pristup service meniju. Dovoljno je da unesete *#0011# i dobijete pristup svim informacijama koje vam mogu zatrebati.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit