Telefon se pregreva? Evo kako da ga rashladite

Telefon se pregreva? Evo kako da ga rashladite

Pregrevanje telefona je problem koji muči mnoge, naročito nakon što krenu vreli letnji dani. Posledice prekomernog zagrevanja uređaja mogu obuhvatati mnogo stvari. Od usporenog rada telefona, njegovog „smrzavanja“ pa sve do kvarova.

Upravo zato je važno da znate na koje načine možete ohladiti svoj pametni telefon i sprečiti njegovo pregrevanje.

 

Držite ga dalje od vrućine

Kada „udari“ vrućina sasvim sigurno ćete pokušati da se sklonite u hladovinu. Isto je potrebno i vašem moblnom telefonu.

Zato se potrudite da ga ne ostavljate na direktnoj sunčevoj svetlosti jer se tako veoma brzo može pregrejati čak i ako ga ne koristite. Takođe, telefonu nikako neće prijati ni ako ga ostavite u vrelom automobilu, pa je savet da ga uvek ponesete sa sobom u klimatizovani prostor.

 

Uklonite maskicu

Ako na telefonu imate maskicu može se dogoditi da ona zapravo smeta telefonu da se rashladi budući da, pored zaštite od fizičkog oštećenja, deluje i kao svojevrsna izolacija uređaja.

Uklanjanjem maskice, naročito onih koje imaju ugrađenu dodatnu bateriju ili novčanik, omogućićete telefonu da se lakše ohladi.

 

Podesite settings telefona

Postoje neka korisna podešavanja koja možete da promenite kako biste bili sigurni da se neće previše zagrejati.

Prvo, smanjite osvetljenost ekrana što je moguće više. Da, ovo vam može otežati da vidite prikaz na ekranu, ali će potrošiti manje baterije i posledično dovesti do manjeg zagrevanja telefona.

Drugo, isključivanje Wi-Fi mreže takođe štedite bateriju i smanjujete zagrevanje.

Treće, neki telefoni imaju overklokovane režime koji poboljšavaju performanse telefona. Ukoliko imate ovakav uređaj promena režima će takođe učiniti da se manje zagreva.

 

Ne „gurajte“ telefon do krajnjih granica

Igranje zahtevnih igara, montaža videa, sređivanje fotografija, držanje uređaja na brzom punjaču sve to velikom brzinom može zagrejati telefon. Zato ove aktivnosti, ukoliko je moguće, ostavite za trenutke kada ste u klimatizovanom prostoru.

 

Ne držite telefon u džepu

Džepovi mogu biti prilično vruća mesta za telefon – u njima se uređaj često „zalepi“ za kožu i tako dodatno zagreva.

Ukoliko je moguće, nosite telefon u torbi, rancu ili džepu duksa.

 

Iskoristite ventilator

Ukoliko uključite ventilator i uperite ga u svoj telefon protok vazduha će pomoći da se telefon polako hladi. Budući da brzo hlađenje telefona – recimo ubacivanjem u frižider ili stavljanjem uređaja pod hladnu vodu – može dovesti do oštećenja telefona, ovo je odličan način da bezbedno spustite temperaturu svom mezimcu.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit