Telefon u doba korone: Kako da očistite i dezinfikujete svoj mobilni telefon

Telefon u doba korone: Kako da očistite i dezinfikujete svoj mobilni telefon

Mobilni telefon stalno držimo u rukama ili prislanjamo na obraz. To znači da virusi i bakterije koje mobilni „zakači“ mogu lako da se prenesu na kožu. Situacija je poseobno ozbiljna kada je u pitanu korona virus koji se, kako je utvrđeno, može zadržati na uređaju i do 9 dana.

Zato je neophodno da, uz propisane mere izolacije, dobro očistite i dezinfikujete i svoj moblini telefon.

 

Ne koristiti alkohol direktno

Ako telefon uzmete u ruke nakon što ste se, na primer, uhvatili za ulazna vrate prodavnice, možete doći u iskušenje da telefon istrljate alkoholom.

Nikako.

Ukoliko to učinite velike su šanse da će doći do oštećenja zaštitnih slojeva koji čuvaju ekran i portove uređaja od vode i masnoća.

Zato je najbolje da koristite maramice za dezinfekciju koje imaju 70% isopropil alkohol kako bi ste njima prebrisali ekran.

Inače kompanija Apple je saopštila da se mogu koristiti Clorox maramice i druge sličnih svojstava, dok se Samsung nije izjašnjavao po ovom pitanju.

Druga opcija je da sredstvo za dezinfekciju, koje je bazirano na alkoholu, poprskate na mekanu krpicu i tek onda njome prebrišete telefon.

Nikako ne treba koristiti ubruse ili papirne maramice jer su suviše abrazivne i lako mogu napraviti oštećenje.

 

Šta izbegavati

Tečnosti koje se koriste za čišćenje prozora i ogledala mnogima izgledaju kao dobar izbor za održavanje higijene telefona.

Međutim, u pitanju su „jake hemikalije“ koje će, možda ne odmah, ali zasigurno dovesti do oštećenja uređaja.

Takođe, majice i obične krpe mogu biti suviše grube za vaš telefon tako da za čišćenje valja koristiti krpice od mikrofibera ili krpice za brisanje naočara.

Takođe, ukoliko imate „vodootporan“ mobilni telefon, možete doći u iskušenje da ga operete sapunom pod mlazom vode. Ipak, uzdržite se od ovakvog poteza budući da telefoni nisu potpuno vodootporni već su u stanju da podnesu određeno izlaganje vodi u određenim uslovima, tako da je bolje ne mešati mobilni telefon i vodu.

Zanima vas cena popravke?

Pošaljite nam upit sa informacijama o kvaru i dobićete odgovor u najkraćem roku.

Pošalji upit